Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Potvrdené! Tragédiu letu MH17 má na svedomí ruská armáda: Smrtiaca raketa bola ich

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

BUNNIK - Raketový systém použitý pri zostrelení civilného lietadla nad Ukrajinou v lete 2014 bol súčasťou ruských ozbrojených síl. Uviedol to dnes medzinárodný tím vyšetrovateľov na tlačovej konferencii v holandskom meste Bunnik. Tím zložený z holandských, belgických, austrálskych a ukrajinských expertov na konferencii prezentoval predbežné výsledky vyšetrovania pádu lietadla Boeing 777, v ktorého troskách zahynulo 298 ľudí. Ruské ministerstvo obrany vzápätí uviedlo, že s incidentom nemá nič spoločné.

Civilný súd rozhodol, kto môže za smrť 298 obetí z MH17: Odškodné 400 miliónov, arogantná reakcia

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že odpaľovacie zariadenie bolo súčasťou 53. brigády ruskej protivzdušnej obrany, uviedla agentúra Reuters. Rusko však popiera, že by sa na skaze lietadla spoločnosti Malaysia Airlines akokoľvek podieľalo.

Experti vyšetrujúci okolnosti pádu lietadla nad východom Ukrajiny vychádzali z analýzy videí, ktoré mali k dispozícii. Podľa šéfa kriminálnej služby holandskej polície Wilberta Paulissena má 53. brigáda stálu základňu v Kursku, ktorý leží na západe Ruska asi 120 kilometrov od ukrajinských hraníc.

PRÁVE TERAZ Potvrdené! Tragédiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto Bellingcat)

"Všetky vozidlá v konvoji prepravujúcom raketu boli súčasťou ruských ozbrojených síl," povedal Paulissen.

Prokurátor Fred Westerbeke na tlačovej konferencii vyhlásil, že lietadlo na linke MH17 bolo zostrelené raketou ruského protivzdušného systému Buk, odpálenou z priestoru pri obci Pervomajskyj, ktorá je pod kontrolou proruských separatistov.

PRÁVE TERAZ Potvrdené! Tragédiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

Mená osôb zodpovedných za útok neoznámili. Vyšetrovatelia v tejto súvislosti vyzvali verejnosť, aby im poskytla všetky možné informácie o obsluhe odpaľovacieho zariadenia. Novinárom však povedali, že počet "záujmových osôb" sa znížil z pôvodných sto na niekoľko desiatok.

Informáciu o zrejmej zodpovednosti Ruska za skazu malajzijského lietadla zverejnil medzinárodný tím vyšetrovateľov už predvlani v septembri. Ani vtedy sa ale v ich správe žiadne mená neobjavili. Podľa agentúry AFP tím pracne zmapoval trasu celého konvoja pri jeho osudnej ceste na východ Ukrajiny.

Podľa Paulissena nie je pochýb o tom, že pri útoku na lietadlo bol použitý systém Buk. Má totiž podľa neho "mnoho špecifických znakov, ktoré sú samy o sebe akýmsi odtlačkom prstov". Raketa niesla označenie výrobnej série 9M38 a dva fragmenty tejto série boli na východe Ukrajiny nájdené.

Informácie publikované na webe holandskej generálnej prokuratúry uvádzajú, že plášť motora rakety bol označený evidenčným kódom "9 d 1318869032". Údaj "9 d 131" je označením motora rakety série 9M38. Nasledujúce číslo 8 je kódom výrobcu, čo je v tomto prípade Dolnoprudenský vedeckovýrobný závod na severe Moskvy. Za ním je uvedené číslo 86, ktoré znamená rok výroby, teda 1986. Posledné štvorčíslie 9032 je označením konkrétneho použitého motora.

Správa vyšetrovateľov dodáva, že oba nájdené úlomky tak preukázateľne sú súčasťou rakety Buk série 9M38. Do akej miery boli fragmenty časťou zbrane použitej ruskou 53. brigádou, nemožno vraj zatiaľ s istotou povedať.

Prokurátor Westerbeke povedal, že vyšetrovanie sa dostalo do záverečnej fázy. "Získali sme mnoho dôkazov, ale obvinenie ešte nie je pripravené," povedal. Podľa predchádzajúcej dohody štátov, ktoré sa na vyšetrovaní podieľajú, bude o vine podozrivých osôb rozhodovať holandský súd. Kedy sa tak stane, nie sú Paulissen ani Westerbeke schopní určiť.

PRÁVE TERAZ Potvrdené! Tragédiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Moskva zapojenie do bojov na východe Ukrajiny dlhodobo popiera, rovnako ako podiel na katastrofe letu MH17. Rusko v roku 2015 zablokovalo snahu zriadiť na stíhanie vinníkov katastrofy medzinárodný tribunál.

Na správu vyšetrovateľov dnes reagovalo "ministerstvo obrany" povstaleckej ľudovej republiky v Donecku. Námestník ministra Eduard Basurin agentúre DAN povedal, že z toho, čo z rakety Buk zostalo, nemožno určiť jej pôvod. "Žiadna ruská výzbroj, ani batérie Buk, na Donbase vtedy neboli a nie sú ani teraz," povedal Basurin a správu medzinárodného tímu označil za provokáciu.

Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že predčasne ukončí svoju terajšiu návštevu Indie, aby sa v piatok mohol zúčastniť vládnej schôdze venovanej správe medzinárodných vyšetrovateľov.

Európska únia prácu vyšetrovacieho tímu plne podporuje, zdôraznila dnes v Bruseli hovorkyňa diplomacie EÚ Maja Kocijančičová. "Vzhľadom na zistené fakty žiadame Ruskú federáciu, aby plne spolupracovala na snahe zistiť, kto nesie zodpovednosť za zostrelenie letu MH17," uviedla.

Rusi odmietajú obvinenia

Hranicu s Ukrajinou neprekročil nikdy žiadny raketový systém protivzdušnej obrany ruskej armády. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany v reakcii na správu Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT), podľa ktorej malajzijské lietadlo zostrelila v roku 2014 na východe Ukrajiny raketa Buk z armádnej jednotky v Rusku.

"Oboznámili sme sa s vyhláseniami, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii učinili predstavitelia medzinárodného vyšetrovacieho tímu o vyšetrovaní pádu malajzijského boeingu MH17 na Ukrajine zo 17. júla 2014... Rusko-ukrajinskú hranicu neprekročil nikdy žiadny raketový systém protivzdušnej obrany ruskej armády," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS. Podľa ruského rezortu obrany Moskva už poskytla drvivé dôkazy o tom, že lietadlo zostrelil ukrajinský raketový systém Buk.

"Okrem toho všetky primárne údaje prijaté rádiolokačnou stanicou Uťos-T, ktorá operovala v (ruskej) Rostovskej oblasti 17. júla 2014, boli odovzdané medzinárodnej vyšetrovacej skupine... Radarová stanica nezaznamenala žiadne vzdušné objekty, ktoré by sa blížili k boeingu z východu... Odhodlanie holandského vyšetrovania odôvodniť svoje závery s využitím iba fotografií zverejnených na sociálnych sieťach vyvoláva obavy," uviedlo ruské ministerstvo.

"Najdôležitejšou vecou, na ktorú by sme chceli upozorniť, je, že holandskí vyšetrovatelia odmietli svedectvá očitých svedkov, ktorí žijú v ukrajinských obciach blízko miesta havárie a ktorí sa zmienili o tom, že raketa bola odpálená z oblasti kontrolovanej ukrajinskými ozbrojenými silami," dodalo ruské ministerstvo obrany.

Viac o téme: ZostrelenieBoeingUkrajinaMH17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu