Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nepokoje v Taliansku: VIDEO Neofašisti zaútočili na ľavicový denník zápalnými fľašami

(Zdroj: YouTube/La Repubblica)

RÍM - Stúpenci talianskej ultranacionalistickej strany Forza Nuova (FN - Nová sila) zaútočili v stredu na ústredie ľavicovo orientovaných novín La Repubblica v Ríme. Mediálnej skupine, ktorá noviny vydáva, pritom vyhlásili "vojnu". Ide tak o najnovší zo série podobných incidentov po celom Taliansku, za ktorými stoja pravicoví extrémisti, informovala agentúra AP.

Do okien budovy, v ktorej sídlia obe redakcie, neofašisti hádzali zápalné fľaše. Útočníci boli zamaskovaní, mali však so sebou vlajku hnutia Forza Nuova a transparent s nápisom "Bojkot L´Espresso a La Repubblica".

Útočníci vyzývali na bojkot oboch periodík vydávaných mediálnym konglomerátom Gruppo Editoriale L'Espresso, ktoré obviňovali z páchania "genocídy" na talianskom národe. Tej sa podľa nich noviny dopúšťajú podporou navrhovaného zákona, ktorý by priznal občianstvo deťom migrantov narodených v Taliansku. 

Práve tento denník sa podrobne venuje aktivitám tohto neofašistického spolku vrátane ním organizovaných demonštrácií, na ktorých jeho členovia hajlujú, a tiež pravidelných útokov na prisťahovalcov a antifašistov.

Solidaritu novinám okamžite vyjadril taliansky minister vnútra Marco Minnitti, ktorý označil útok za neprijateľný a sídlo novín osobne navštívil. Dokonca aj starostka Ríma Virginia Raggiová - ktorá je často terčom kritiky zo strany novín La Repubblica - im po stredajšom incidente vyjadrila podporu. 

Viac o téme: NeofašistiTalianskoForza Nuova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu