Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ EÚ rozhodla: Žaloba na Česko, Maďarsko a Poľsko kvôli utečeneckým kvótam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska komisia posiela Česko, Poľsko a Maďarsko na súd Únie kvôli odmietaniu programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa kvót. Oznámil to podpredseda komisie Frans Timmermans s tým, že to pre tieto krajiny nemôže byť prekvapenie. Pokiaľ by sa však rozhodli zmeniť postoj a ukázať snahu program plniť, situácia by sa ešte mohla vyriešiť, povedal Timmermans.

Novinárom to dnes povedal prvý podpredseda komisie Frans Timmermans s tým, že pre Prahu, Varšavu a Budapešť nemôže byť dnešný krok prekvapením. Naznačil ale zároveň, že vec stále môže vyriešiť zmena prístupu trojice krajín.

Neplnia si svoje povinnosti

Česko, Poľsko a Maďarsko podľa komisie ďalej neplnia svoje povinnosti vyplývajúce z programu jednorazového prerozdeľovania žiadateľov o azyl v rámci Európskej únie napriek tomu, že súdny dvor EÚ začiatkom septembra potvrdil jeho platnosť. Odpovede trojice krajín na stanovisko komisie boli neuspokojivé a štáty nenaznačili, že sa na veci chcú začať podieľať. Mechanizmus kvót mal pomôcť Taliansku a Grécku, kam sa uchýlilo množstvo utečencov mieriacich do Európy zo severu Afriky.​

Pojednávanie s Českom, Poľskom a Maďarskom začala komisia 15. júna. Súd môže rozhodnúť o vysokej jednorazovej pokute či opakovanom penále do chvíle, než trojica krajín svoje povinnosti splní. Program, na ktorom sa štáty napriek odporu ČR a ďalších štátov zhodli v roku 2015, skončil po dvoch rokoch v septembri. Predpokladal presun až 160-tisíc ľudí, ostatné štáty si však doteraz prevzali len o niečo viac ako 30-tisíc osôb. Timmermans dnes upozornil, že v Taliansku a Grécku je stále niekoľko tisíc ľudí, ktorí boli do programu zaradení a čakajú na presun.

Babiš chce vyjednávať

Čerstvo vymenovaný český premiér Andrej Babiš chce s Európskou komisiou vyjednávať o stiahnutí bruselskej žaloby za negatívny postoj Prahy k utečeneckým kvótam. Informoval o tom vo štvrtok server spravodajskej televízie ČT24.

Kvóty sú podľa Babiša nezmyselné a iba podporujú popularitu extrémistických strán v Európe. Okrem Česka podala EK žalobu aj na Poľsko a Maďarsko.

"Rozhodnutie a hlavne načasovanie je veľmi nešťastné," uviedol podľa ČT24 Babiš na margo aktuálneho rozhodnutia EK dostať tieto tri stredoeurópske krajiny pred súd.

Nový český premiér teraz dúfa, že nasledujúci týždeň na summite dostane priestor na vyjadrenie českého stanoviska. Babiš sa decembrového summitu lídrov EÚ v Bruseli zúčastní vôbec prvýkrát vo funkcii predsedu českej vlády.

ČT24 pripomenula, že Babiš už v stredu po svojom vymenovaní uviedol, že Praha by v Únii mala zastávať aktívnejšiu pozíciu. Chce preto navrhnúť riešenie problému migrácie, ktorým by mal byť boj proti pašerákom.

Mechanizmus kvót mal predovšetkým pomôcť Grécku a Taliansku, kde sa uchýlilo množstvo utečencov mieriacich zo Sýrie do Európy, sú medzi nimi aj ďalší migranti z Blízkeho východu a Afriky. Atény ani Rím ale príliv migrantov nezvládli.

Rozhodnutie o kvótach je podľa Maďarska nevykonateľné

Rozhodnutie o povinných utečeneckých kvótach je nevykonateľné. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó to vyhlásil podľa agentúry MTI vo štvrtok Bruseli v reakcii na to, že Európska komisia (EK) sa rozhodla Česko, Maďarsko a Poľsko zažalovať na Súdnom dvore EÚ.

EK vo štvrtok oznámila, že odpovede a opatrenia vlád Česka, Maďarska a Poľska v otázke dočasného premiestnenia utečencov neboli uspokojivé, a preto, z dôvodu nedodržania ich právnych povinností v súvislosti s relokáciami, sa rozhodla tieto tri členské krajiny zažalovať na Súdnom dvore EÚ.

"Maďarská vláda predloží Súdnemu dvoru EÚ svoje argumenty," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie, podľa ktorého sú povinné kvóty úplne v rozpore so zdravým rozumom, európskymi právnymi normami, ako aj s uzavretými dohodami.

Maďarský kabinet podľa Szijjártóa nepodľahne žiadnemu tlaku a zotrvá na svojom postoji k migračnej politike. Ilegálne prisťahovalectvo a povinné kvóty označil minister za zlé a škodlivé.

"Budeme bojovať proti tomu, aby nemohli vstúpiť do platnosti žiadne rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s vôľou maďarských občanov," dodal maďarský minister.

Komisia pripomenula, že 15. júna 2017 začala voči Česku, Maďarsku a Poľsku právne konanie vo veci nesplnenia povinnosti. Štáty dostali čas na poskytnutie odpovede, prípadne na nápravu situácie. V júli eurokomisia ich odpoveď označila za neuspokojivú, rozhodla sa pristúpiť k ďalšej fáze konania a zaslala do troch metropol tzv. odôvodnené stanoviská.

Viac o téme: Súd Európska úniaMigračná krízaPrerozdeľovanie migrantov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu