Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Americký senátor varuje: Rodiny obyvateľov USA v Južnej Kórei sú v ohrození

Lindsey Graham
Lindsey Graham (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký republikánsky senátor Lindsey Graham vyzval v nedeľu ministerstvo obrany USA, aby začalo presúvať z Južnej Kórey rodinných príslušníkov amerických vojakov, čo odôvodnil hrozbou konfliktu so Severnou Kóreou.

"Je šialené posielať manželských partnerov a deti do Južnej Kórey, keď vezmeme do úvahy provokáciu Severnej Kórey," povedal Graham, člen senátneho výboru pre ozbrojené sily, pre televíziu CBS.

Spojené štáty majú v Južnej Kórei okolo 28.500 vojakov. V krajine pôsobia od kórejskej vojny z rokov 1950-53, ktorá sa skončila len prímerím, na ktoré doposiaľ nenadviazala mierová zmluva.
Severná Kórea (KĽDR) v stredu otestovala novú medzikontinentálnu balistickú strelu (ICBM) s doletom vyše 13.000 kilometrov, zasiahnuť by tak mohla aj Washington, vyplýva z piatkových informácií juhokórejských úradov.

Takýto vývoj podľa Grahama ukazuje, že konflikt s KĽDR sa blíži, píše v správe agentúra Reuters. "Dostávame sa blízko k vojenskému konfliktu, pretože Severná Kórea smeruje k spojeniu technológie ICBM s jadrovou zbraňou, ktoré sa môže nielen dostať do Ameriky, ale aj (tam) dopraviť túto zbraň. Čas sa nám kráti," zdôraznil Graham.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť H.R. McMaster pre televíziu Fox News povedal, že prezident Donald Trump je pripravený podniknúť zákrok voči KĽDR, snaží sa však presvedčiť Čínu, Rusko a ďalšie krajiny, aby voči nej uplatnili väčší ekonomický tlak a pomohli tak zastaviť jej nukleárne ambície.

"Prezident sa o to postará aj tým, že urobíme viac sami, ak budeme musieť. Ale my chceme presvedčiť iných, že je v ich záujme urobiť viac," uviedol McMaster.

Viac o téme: RodinyUSAKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu