Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Japonsko chce posilniť národnú bezpečnosť: Historický krok, zakúpi strely dlhého doletu

Icunoriho Onoderu
Icunoriho Onoderu (Zdroj: TASR/AP Photo/Shizuo Kambayashi)

TOKIO - Japonsko po prvý raz vo svojej histórii zakúpi strely dlhého doletu na posilnenie svojej "stále sa zhoršujúcej" národnej bezpečnosti. Informovala o tom dnes spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na vyhlásenie japonského ministra obrany Icunoriho Onoderu.

Japonská vláda nakúpi strely od USA. Ide o protilodné strely typu AGM-158C LRASM a riadené strely s plochou dráhou letu typu AGM-158 JASSM, ktoré sú určené na ničenie pozemných cieľov. Obe sa vypúšťajú z bojových lietadiel. Tokio tiež zakúpi strely Naval Strike Missile nórskej výroby.

Strely umožnia Japonským sebaobranným silám (JSDF) zaútočiť na námorné i pozemné ciele všetkých svojich susedov vrátane Číny. Hoci Onodera vo vyhlásení nezmienil konkrétne Severnú Kóreu, hlavnou príčinou nákupu striel je rýchlo napredujúci jadrový a balistický program Pchjongjangu.

Správy o nákupe prichádzajú približne mesiac po tom, ako americký prezident Donald Trump navštívil Tokio a tamojším predstaviteľom navrhol, aby Japonsko zakúpilo od Spojených štátov vojenský arzenál. Japonský premiér Šinzó Abe dlhodobo presadzuje posilnenie obrany svojej krajiny.

Viac o téme: JaponskoStrely dlhé doletu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu