Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tínedžer dostal v Rusku päť rokov väzenia za hru Minecraft: Nacvičoval si teroristické aktivity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KANSK - Na päť rokov odňatia slobody a pokutu 30.000 rubľov (približne 350 eur) odsúdil vo štvrtok súd v Rusku 16-ročného Nikitu Uvarova za to, že údajne chcel v počítačovej hre Minecraft nechať vybuchnúť virtuálnu budovu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Informovala o tom agentúra AFP.

Vojenský súd v síbirskom meste Kansk uznal Uvarova za vinného z "nácviku teroristických aktivít", uviedol ľudskoprávny právnik Pavel Čikov na sociálnej sieti Telegram s tým, že trest si tento stredoškolák odpyká v trestaneckej kolónii. Čikov dodal, že ďalší dvaja obžalovaní boli zbavení obvinenia a súd im uložil podmienečné tresty, pretože spolupracovali s vyšetrovateľmi. Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami.

Trestné konanie proti tínedžerom sa v Kansku začalo ešte v lete 2020. Chlapcov vtedy zadržali po tom, čo po meste vylepovali letáky na podporu absolventa Moskovskej štátnej univerzity Azata Miftachova, pričom jeden z nich dali aj na budovu FSB. Po zadržaní im polícia zhabala mobilné telefóny. Z ich komunikácie na sociálnej sieti VKontakte vyplynulo, že vo videohre Minecraft si postavili budovu FSB a chceli ju "pre zábavu vyhodiť do vzduchu".

Zrejme chceli spáchať útok na skutočné sídlo FSB

Podľa vyšetrovateľov však zámerom tínedžerov bolo spáchať útok na skutočné sídlo FSB, keďže tiež skúšali vyrábať výbušné zariadenia a nacvičovali ich odpálenie v opustených budovách. Tínedžeri spočiatku čelili obvineniu z členstva v teroristickej organizácii, za ktoré je prísnejšia trestná sadzba, no pre nedostatok dôkazov bolo stiahnuté.

Uvarov vo svojej záverečnej reči podľa novín Novaja gazeta odmietol obvinenie a vyhlásil, že ak ho odsúdia, trest si odpyká "s čistým svedomím a dôstoj".Zdôraznil, že nie je terorista. Poprel, že by bol niekedy do četu napísal, že plánuje "niekoho či niečo vyhodiť do vzduchu", pretože "som nič (také) neplánoval a nikoho (na to) nepripravoval".

Viac o téme: TerorizmusTíndežerRuskoMinecraft
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu