Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pakistanská vláda má dosť islamistických nepokojov: Povolala armádu na ich potlačenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Mehmet Selim Yalcin/DHA-Depo Photos via AP)

ISLAMABAD - Pakistanská vláda povolala armádu na potlačenie islamistických demonštrantov, ktorí už od začiatku novembra blokujú dôležitú príjazdovú cestu do metropoly Islamabad. Vláda sa obrátila na armádu po tom, ako si zrážky medzi islamistami a políciou vyžiadali v sobotu najmenej šesť mŕtvych a 200 zranených, informovala agentúra AP.

Podľa pakistanskej štátnej televízie ministerstvo povolalo do ulíc hlavného mesta jednotky armády, ktoré majú pomôcť pri obnovení poriadku a uvoľnení kľúčovej cesty spájajúcej Islamabad s neďalekým mestom Rávalpindí. Kedy dôjde k nasadeniu vojakov, nebolo bezprostredne zrejmé. Blokáda pakistanské hlavné mesto prakticky paralyzovala. Bezpečnostné zložky dlho váhali so zásahom, pretože islamisti vyhlasovali, že za svoju vec sú odhodlaní aj zomrieť.

Stovky príslušníkov poriadkovej polície zasiahli voči demonštrantom v sobotu v skorých ranných hodinách, na čo vypukli násilnosti. Protestujúci hádzali na kamene na policajtov, ktorí sa ich pokúšali rozohnať slzotvorným plynom. Spomedzi približne 200 zranených predstavujú väčšinu príslušníci polície. Operáciu spustila polícia po vypršaní ultimáta na uvoľnenie cesty.

Islamisti požadujú odvolanie ministra spravodlivosti Záhida Hámida za to, že z prísahy, ktorú musia zložiť kandidáti do volieb, bola vynechaná zmienka o prorokovi Mohamedovi, čo považujú za rúhanie. Minister sa za to ospravedlnil a označil to za administratívnu chybu, ktorá bola neskôr napravená. V súvislosti so zásahom úrady nariadili súkromným televízny kanálom, aby prerušili svoje vysielanie. Zablokované boli aj veľké internetové sociálne siete a servery ako Facebook, Twitter a YouTube. 

Viac o téme: NepokojeArmádaIslamistiPakistanIslamabad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu