Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MASAKER V EGYPTE Teroristický útok si vyžiadal vyše 200 mŕtvych: Armáda spustila nálety

Útok na mešitu v Egypte si vyžiadal vyše 230 mŕtvych. Zobraziť galériu (8)
Útok na mešitu v Egypte si vyžiadal vyše 230 mŕtvych. (Zdroj: Twitter/Mahmoud Gaza)

EGYPT - Egyptom otriasol ďalší útok. Na mešitu na severnom Sinaji zaútočili teroristi, informujú egyptské médiá. Počas piatkovej rannej modlitby spustili útočníci paľbu a bolo počuť aj výbuch. Na mieste sú stovky mŕtvych i zranených. Počet obetí rapídne narastá.

20:58 Bezpečnostná rada (BR) OSN a generálny tajomník OSN António Guterres odsúdili piatkový teroristický útok na šiitskú mešitu na severe egyptského Sinajského polostrova, ktorý si vyžiadal najmenej 235 mŕtvych a desiatky zranených. Informovala o tom agentúra AP. Bol to "hanebný a zbabelý teroristický útok", uviedla BR OSN vo vyhlásení. Zopakovala, že všetky teroristické činy "sú zločinné a neospravedlniteľné bez ohľadu na ich motiváciu".

Guterres označil útok za "strašný". BR OSN aj Guterres vyjadrili sústrasť rodinám obetí, ako aj vláde a egyptskému ľudu. Sústrasť vyjadril aj pápež František a útok označil za "bezohľadný čin brutality", informovala agentúra DPA.

19:34 Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok poslal dnes sústrastný telegram svojmu egyptskému partnerovi v súvislosti s teroristickým útokom na mešitu. „Bol som šokovaný a hlboko dotknutý správou o hroznom teroristickom útoku na mešitu Al Rawdah v Bir el Abd na severnom Sinaji s veľkým počtom obetí a zranených. Takýto zbabelý útok na nevinných pokojne sa modliacich ľudí potvrdzuje, že páchatelia nemajú žiadny rešpekt k ľudskému životu,“ uviedol v kondolenčnom telegrame ministrovi zahraničných vecí Egyptskej arabskej republiky Samehovi Shoukrimu. 

Eiffel‏ova veža zhasla.
Zobraziť galériu (8)
Eiffel‏ova veža zhasla.  (Zdroj: Twitter.com/La tour Eiffel‏)

19:24 "Rozhodne odsudzujeme barbarský zločin na Sinaji v Egypte," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. Moskva uistila Káhiru, že plne súcití s egyptským ľudom a že je pripravená v rámci boja proti terorizmu zintenzívniť spoluprácu nielen s Egyptom, ale aj so všetkými zodpovednými členmi medzinárodného spoločenstva.

19:22 Taliansky prezident Sergio Mattarello poslal kondolenčný list egyptskému prezidentovi Abdal Fattah Sísímu, v ktorom uviedol, že je správou o útoku veľmi zarmútený a páchateľa označil za "nepriateľov slobody slova a vierovyznania". Egypt podľa neho môže s pomocou Talianska vždy počítať.

18:22 Agentúra Reuters citovala aj niekoľko svedkov: ,,Veriaci dokončili piatkové modlitby v mešite, keď explodovala bomba" tvrdí svedkyňa. "Štyri skupiny ozbrojených mužov zaútočili na bohoslužobníkov vnútri mešity po piatkových poludňajších modlitbách, dve skupiny strieľali po sanitkách, aby ich odradili," povedal ďalší svedok.

18:02 Starostka Paríža Anne Hidalgová vyhlásila, že Eiffelova veža bude o polnoci zhasnutá ako symbol úcty k obetiam dnešného smrteľného útoku.

17:48 Americký viceprezident sa vyjadril slovami: ,,Nemôžeme a nedovolíme teroristom vyhrať."

17:46 Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil tvrdú odvetu za piatkový teroristický útok na šiitskú mešitu na severe Sinajského polostrova. "Na tento čin teroristov odpovieme tvrdou silou. Armáda a polícia sa v nadchádzajúcom období s plnou silou oplatia za našich mučeníkov," vyhlásil Sísí v televíznom prejave, z ktorého citovala agentúra DPA.

Pozostalí plačú nad obeťami dnešného útoku.
Zobraziť galériu (8)
Pozostalí plačú nad obeťami dnešného útoku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Samer Abdallah)

17:22 Svedkovia potvrdili, že dookola mešity bolo 40 ozbrojencov, ktorí umiestnili na pozície vozidlá a začali otvorenú paľbu z rôznych uhlov, keď sa ľudia snažili utiecť, uvádza agentúra Reuters.

16:55 Vyjadril sa aj hovorca ministerstva zahraničných vecí Pakistanu: ,,Pakistan odsudzuje teroristický útok v Egypte."

16:40​ Americký prezident Donald Trump okomentoval tragédiu v Egypte ako "horlivý a zbabelý teroristický útok".

16:33 Na najmenej 235 sa zvýšil počet mŕtvych piatkového útoku na šiitskú mešitu na severe egyptského polostrova Sinaj. Zranenia utrpeli desiatky ďalších ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú štátnu televíziu.

16:29 K útoku sa na sociálnej sieti vyjadrilo aj veľvyslanectvo Egypta v USA.

16:23 Ak sa potvrdia správy, že 235 ľudí zahynulo, išlo by o najkrvavejší útok v moderných dejinách Egypta. 224 ľudí v roku 2015 zahynulo počas letu Kogalymavia 9268.

16:10 Jens Stoltenberg, generálny tajomník NATO, odsúdil tento "barbarský teroristický útok".

16:04 Počet obetí ešte stále narastá obrovským tempom. Egyptská štátna televízia už hovorí o 235 mŕtvych.

16:02 Agentúra DPA potvrdila najmenej 200 mŕtvych a 130 zranených.

16:01 "Nastal čas medzinárodnej jednoty v boji proti terorizmu bez ohľadu na to, kde sa prejaví: v Rusku, Európe, USA, Izraeli či arabskom svete - terorizmus sa týka nás všetkých, preto musíme byť v boji proti nemu jednotní," povedal na margo najnovšieho teroristického útoku izraelský minister školstva Naftali Bennett.

15:55 Medzinárodné letisko v Káhire zvýšilo po útoku bezpečnosť. Vidieť viac vojakov, ktorí hliadkujú v priestoroch pre cestujúcich, posádky sú na kontrolných bodoch na letiskách, hlási AP.

15:54 Britská premiérka označila tento útok za "diabolský a zbabelý akt".

15:52 Egyptská vláds vyhlásila trojdňový národný smútok, informovala egyptská štátna televízia.

15:50 Militanti strieľali aj po sanitkách, ktoré odvážali zranených do nemocníc. Informovalo o tom egyptské ministerstvo zdravotníctva na Twitteri. 

15:45 Počet mŕtvych už podľa egyptskej štátnej televízie prekročil hranicu 200.

Militanti zaútočilil na mešitu v provincii Severný Sinaj. Na 184 stúpol počet obetí bombového útoku, uviedla agentúra MENA poobede. Zranených je najmenej 125. Informácie spočiatku hovorili o 50-ich mŕtvých, no ich počet začal narastať. Generálny prokurátor Nabil Sadeq nariadil vyšetrenie teroristického útoku

Zatiaľ neznámi páchatelia v piatok odpálili výbušné zariadenia a spustili paľbu na veriacich pri mešite. Egyptský prezident Abdel Fatah al-Sisi zvolal krízové rokovanie vlády. Egyptské bezpečnostné jednotky dlhodobo v oblasti Sinaja bojujú s militantmi, častými obeťami útokov sú politici a vojaci.

MASAKER V EGYPTE Teroristický
Zobraziť galériu (8)

Na celom Sinajskom polostrove bola vyhlásená pohotovosť a uzavretá je cesty spájajúca egyptský Aris s Rafah na hranici palestínskeho pásma Gazy. Podľa polície útočníci mierili na mešitu v Bir al-Abdu, ktorá je strediskom provincie Severné Sinaj. Pohoršenie nad útoko vyjadril aj britský ambasádor v Egypte. "Som znechutený pekelným útokom, ktorý zabil a zranil veľa Egypťanov v Sinaji. Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám pozostalých."

K mešite prišli v štyroch terénnych autách, Najskôr odpálili nálož a potom vošli dovnútra a začali strieľať na účastníkov poludňajších modlitieb. Potom zapálili auto pred mešitou a oblasť obkľúčili, aby zabránili prístup záchranárov a zdravotníkov. K akcii sa zatiaľ žiadna skupina neprihlásila. Podľa agentúry AP charakter útoku nasvedčuje tomu, že ho spáchali miestni povstalci napojení na extrémistickú organizáciu Daeš.

MASAKER V EGYPTE Teroristický
Zobraziť galériu (8)

Zvrhnutie egyptského islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího armádou v roku 2013 viedlo k vystupňovaniu útokov islamských radikálov, ku ktorým dochádza najmä na severe Sinajského polostrova. Polícia uviedla, že extrémisti napadli mešitu al-Rawdah v meste Bir al-Abd, ktorá je vzdialená 40 kilometrov od severného provinčného hlavného mesta El-Arish.

MASAKER V EGYPTE Teroristický
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter/Mahmoud Gaza)

Viac o téme: Teroristický útokEgyptSeverný Sinaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu