Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Horor v Egypte pokračuje: 27 mŕtvych detí, armáda podnikla nálety a zabila podozrivých

Obete hrozného útoku v Egypte Zobraziť galériu (3)
Obete hrozného útoku v Egypte (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Egyptská armáda podnikla v piatok večer na Sinajskom polostrove nálety zamerané proti predpokladaným úkrytom teroristov po tom, ako pri útoku na tamojšiu mešitu zahynulo najmenej 305 ľudí. Z toho je 27 detí, zranenia utrpelo 128 ľudí. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v sobotu informuje agentúra DPA.

Armáda vykonáva operácie na Sinaji a nezastaví sa, pokým nebudú zlikvidovaní všetci páchatelia piatkového útoku, uviedli podľa štátnych novín al-Ahrám egyptské bezpečnostné zdroje. Denník tiež informoval, že viacerých podozrivých už zabili.

Horor v Egypte pokračuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil v piatok večer tvrdú odvetu za útok na šiitskú mešitu na severe Sinaja, pri ktorom podľa vyšetrovateľov utrpelo zranenia ďalších 109 ľudí. Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj. Zatiaľ neznámi páchatelia krátko po poludňajších modlitbách odpálili v mešite výbušné zariadenia a potom spustili paľbu do veriacich.

Horor v Egypte pokračuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Egyptské médiá uviedli, že na útoku sa podieľalo viac než 20 zamaskovaných ozbrojencov, ktorí použili automatické strelné zbrane. Miestne úrady z činu podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Daeš.

Armáda zabila "niekoľko" útočníkov na mešitu na Sinajskom polostrove

Pri nočných náletoch egyptskej armády bolo zabitých "niekoľko" teroristov, ktorí sa podieľali na piatkovom krvavom útoku na mešitu na Sinajskom polostrove s 235 obeťami. Oznámila to v sobotu televízia al-Arabíja s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu ozbrojených síl zverejnené na Facebooku. Armáda uskutočnila nálety vo viacerých hornatých oblastiach v okolí mesta Bir al-Abd, kde sa spomínaná mešita nachádza, vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj. 

Pri vzdušných útokoch sa podarilo zničiť aj "niekoľko vozidiel zapojených do brutálneho teroristického útoku", uviedol hovorca armády s tým, že zasiahnutých a úplne zničených bolo i viacero základní teroristov, kde sa nachádzali zbrane a munícia. Hovorca dodal, že armáda bude v spolupráci s úradmi pokračovať v boji proti teroristom až do ich úplného zničenia.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil v piatok večer tvrdú odvetu za útok na šiitskú mešitu, pri ktorom podľa vyšetrovateľov utrpelo zranenia ďalších 109 ľudí.

Počet obetí sa zvýšil

Počet obetí piatkového útoku na mešitu na Sinajskom polostrove sa zvýšil z 235 na 305. Medzi mŕtvymi je aj 27 detí. Zranenia utrpelo ďalších 128 ľudí, informovali agentúry AP a DPA s odvolaním sa na egyptského generálneho prokurátora Nabíla Sádika.

Na útoku sa podľa neho podieľalo 25-30 teroristov, ktorí prišli na piatich terénnych vozidlách a mali so sebou zástavu Daeš. Predtým, ako spustili paľbu, sa ozbrojenci sa rozmiestnili pred hlavným vchodom do mešity a 12 oknami. Takisto podpálili sedem áut patriacich veriacim, ktoré boli zaparkované pred mešitou.

Viac o téme: MešitaNáletEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu