Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dovolenka v Tunisku sa pre českú rodinu zmenila v peklo: Ozbrojený prepad kvôli terorizmu

Hammamet -  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Hammamet - Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Obľúbená hra geocaching sa stala zdrojom obrovských komplikácií pre českú rodinu z Brna, ktorá dovolenkovala v Tunisku. Dvojica spolu s päťročným synom zašla minulý pondelok večer autom do lesa pri letovisku Hammamet, aby pohľadala ukrytú schránku. Vtedy ju však zastavili neuniformovaní ozbrojení muži, zablokovali vozidlo a posádku odviedli na policajnú stanicu. Tam sa podrobili dvojhodinnovému vypočúvaniu pre podozrenie z terorizmu.

Šok pri otvorení Vianočných trhov v Bratislave: FOTO Protiteroristické zátarasy

"Arabi v civile hovoriaci zlou angličtinou nás za tmy uprostred lesa dobehli s vozidlom a bez dovolenia nám otvorili kufor auta. Tvrdili, že sú policajti, ale ukázali nám iba akúsi kartičku s tuniskou vlajkou bez mena a čísla. V jednej chvíli sa nám podarilo ujsť, ale po asi 300 metroch stálo cez cestu ďalšie auto a behom chvíľky sme boli zablokovaní druhým vozidlom i zozadu," popísal muž dramatické okamihy pre denník Právo.

Rodina sa zamkla v aute a zavolala na tiesňovú linku tuniskej polície, no pomoci v takej forme, ako očakávala, sa nedočkala. Asi po pol hodine prišli policajti so samopalmi, zadržali jej pasy a trojica musela ísť na policajnú stanicu. Tu sa dozvedeli, že ich podozrievajú z terorizmu. "Vypočúvali nás takmer dve hodiny a nevadilo im, že je dieťa vonku samo v aute. Okolo tretej hodiny ráno sa nám nakoniec ospravedlnili s tým, že sme asi boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste," dodal muž.

Dovolenka v Tunisku sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rodina je presvedčená, že mohlo ísť o provokáciu tuniskej polície. "Nepoznám v Tunisku prípad, kedy by nejaký atentát spáchali občania Európskej únie, vždy išlo o mosliov a ľudí z arabského sveta a oni z terorizmu podozrievajú českú rodinku s malým dieťaťom, ktorí tu sú ubytovaní osem dní na hoteli s nemeckou cestovkou. Stále volali kamsi na vnútro, aby im preverili hru geocaching, pritom táto hra sa v Tunisku hrá roky a overiť sa dá on-line na mobilnom telefóne. Pripadá mi to skôr ako provokácia, ako odkaz Európskej únii: vy nás moslimov podozrievate z terorizmu, tak aj my budeme podozrievať vás, " čuduje sa muž, ktorý je absolventom Policajnej akadémie v Prahe.

O svojom zážitku chce informovať ministerstvo zahraničia aj ministerstvo vnútra, pretože o riziku kontaktu s tuniskými policajtmi sa nikde nepíše. "Turisti nielen z Česka by pritom o tomto mali vedieť, do podobnej situácie sa môže dostať ktokoľvek ďalší a nemusí to skončiť takto dobre," varoval muž.

Viac o téme: RodinaTerorizmusZadržanieTuniskoČesiHammamet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu