Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najkrvavejší čin v novodobých dejinách Egypta má ďalšie obete: Po útoku na mešitu 309 mŕtvych

Pozostalí plačú nad obeťami útoku.
Pozostalí plačú nad obeťami útoku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Samer Abdallah)

KÁHIRA - Počet obetí minulotýždňového útoku na mešitu na Sinajskom polostrove sa zvýšil na 309, informovala v utorok agentúra Anadolu s odvolaním sa na egyptské úrady. Medzi najnovšími obeťami sú aj deti. Ešte cez víkend úrady informovali, že počet mŕtvych stúpol z 235 na 305 vrátane 27 detí a že zranených je 128 ľudí.

K najkrvavejšiemu činu v novodobých dejinách Egypta, ktorý sa odohral v piatok 24. novembra v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, metropoly provincie Severný Sinaj, sa zatiaľ nikto oficiálne neprihlásil. Úrady však z masakru podozrievajú sinajskú odnož teroristickej organizácie Daeš.

Podľa egyptského generálneho prokurátora Nabíla Sádika sa na útoku podieľalo 25-30 teroristov, ktorí prišli na piatich terénnych vozidlách a mali so sebou zástavu Daeš. Predtým, ako spustili paľbu, sa ozbrojenci sa rozmiestnili pred hlavným vchodom do mešity a 12 oknami. Takisto podpálili sedem áut patriacich veriacim, ktoré boli zaparkované pred mešitou.

Egyptská armáda uskutočnila po masakre v noci na sobotu sériu náletov. Zabitých bolo pri nich "niekoľko" teroristov, ktorí sa podieľali na útoku na mešitu. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil v piatok večer tvrdú odvetu za útok na šiitskú mešitu.

Viac o téme: TerorizmusMešitaEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu