Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Veľké zatýkanie v Nemecku: Utečenci plánovali teroristický útok na vianočný trh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecká polícia dnes zatkla šesť Sýrčanov podozrivých z plánovania útoku, ktorý zamýšľali uskutočniť so zbraňami alebo výbušninami v mene radikálnej organizácie Islamský štát (Daeš). Podľa médií o tom informoval úrad generálneho prokurátora.

Nové zistenia o útočníkovi v Hamburgu: Krvavý čin mu nevyšiel, chcel zabiť viac ľudí

Bezpečnostné orgány tieto podozrivé osoby vo veku 20 až 28 rokov zadržali pri raziách v štyroch mestách - Kasseli, Hannoveri, Essene a Lipsku. Týchto akcií, pri ktorých prehľadali osem bytov, sa zúčastnilo okolo 500 policajtov.

Štyria zadržaní do Nemecka pricestovali v decembri 2014 a dvaja ďalší nasledujúci rok. Všetkých šesť žiadalo o udelenie azylu. Úrad prokurátora neoznámil, či ich žiadosti boli schválené, alebo odmietnuté.

Tragédia v Berlíne v decembri 2016.
Zobraziť galériu (3)
Tragédia v Berlíne v decembri 2016.  (Zdroj: SITA/AP)

Prokuratúra uviedla, že všetkých šesť Sýrčanov "je podozrivých z členstva v zahraničnej teroristickej organizácii, ktorá sama seba nazýva Islamský štát". "Obvinení sú tiež podozriví z plánovania útoku voči verejnému cieľu v Nemecku s použitím buď zbraní, alebo výbušnín," oznámila zároveň. Niektoré médiá informovali, že malo ísť o vianočný trh.

V tomto mesiaci je to v Nemecku už druhý prípad zatknutia pre podozrenie z prípravy teroristického činu. Polícia 1. novembra zadržala 19-ročného Sýrčana, ktorý zrejme pripravoval bombový útok.

Zdemolované vianočné trhy v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemci si ešte veľmi dobre pamätajú na vlaňajší december, kedy prívrženec Islamského štátu nákladným autom vošiel na vianočný trh v Berlíne a usmrtil 12 ľudí. Odvtedy nainštalovali okolo miesta, kde sa budú konať vianočné trhy viacero betónových zábran.

Viac o téme: ZatknutieSprisahanieútok Vianočný trhDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu