Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Patová situácia v Nemecku: Koaličné rokovania zlyhali, hrozia predčasné voľby?

Socialisti odmietajú koalíciu s kresťanskodemokratickým blokom kancelárky Angely Merkelovej.
Socialisti odmietajú koalíciu s kresťanskodemokratickým blokom kancelárky Angely Merkelovej. (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) v pondelok opätovne vylúčila možnosť spoločného vládnutia s kresťanskodemokratickým blokom kancelárky Angely Merkelovej (CDU/CSU) po tom, ako stroskotali tzv. sondážne rokovania o vytvorení vládnej koalície pozostávajúcej z kresťanských demokratov, liberálov a zelených.

Nezáujem o oživenie veľkej koalície predsedníctvo SPD jednomyseľne potvrdilo v dokumente, ktorého obsah priniesla agentúra DPA.

Podľa týchto informácií sociálni demokrati nie sú proti zopakovaniu parlamentných volieb. Dodávajú, že dva mesiace po voľbách do Spolkového snemu priviedli účastníci koaličných rokovaní Nemecko do ťažkej situácie.

Liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) v nedeľu krátko pred polnocou oznámila rozhodnutie stiahnuť sa z predbežných rokovaní o vytvorení novej vládnej koalície, ktoré začali viesť s Merkelovej kresťanskými demokratmi (CDU/CSU) a zelenými po septembrových parlamentných voľbách. Sociálni demokrati možnosť ďalšieho spoločného vládnutia s CDU/CSU už dávnejšie odmietli s tým, že vzhľadom na nespokojnosť s volebnými výsledkami odchádzajú do opozície.

Merkelová vyjadrila nad rozhodnutím FDP v pondelok nadránom poľutovanie a oznámila, že ďalší postup prediskutuje s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Spolkový predseda FDP Christian Lindner stiahnutie z rokovaní zdôvodnil tým, že strana nechce robiť ústupky, pokiaľ ide o jej zásady, a dodal, že "je lepšie nevládnuť ako vládnuť falošne".

Prezident zatiaľ nie je ochotný vyhlásiť predčasné voľby

"Ak si politické sily v najväčšej a ekonomicky najsilnejšej krajine v Európe nesplnia svoju povinnosť, stretne sa to u nás doma aj v zahraničí s nepochopením a znepokojením," povedal na tlačovej konferencii v Berlíne Steinmeier.

Predbežné koaličné rokovania medzi (CDU/CSU) kancelárky Angely Merkelovej, liberálmi zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) a zelenými stroskotali v pondelok nadránom pre rozhodnutie FDP odísť od rokovacieho stola.

Spolkový predseda FDP Christian Lindner stiahnutie z rokovaní zdôvodnil tým, že strana nechce robiť ústupky, pokiaľ ide o jej zásady, a dodal, že "je lepšie nevládnuť ako vládnuť falošne".

Cieľom približne mesiac trvajúcich rokovaní bolo vytvoriť v Nemecku prvý raz trojstrannú vládnu koalíciu, ktorá má vystriedať doterajšie spojenectvo CDU/CSU so sociálnymi demokratmi. 

Najproblematickejšími bodmi tzv. sondážnych rokovaní bola migrácia a klimatická zmena, pričom zelení sa snažili presadiť ukončenie využívania uhlia a spaľovacích motorov v Nemecku do roku 2030. Slobodní demokrati vyjadrovali obavy z vplyvu takéhoto rozhodnutia na zamestnanosť a konkurencieschopnosť nemeckej ekonomiky.

Sociálnodemokratická strana Nemecka v pondelok opätovne vylúčila možnosť spoločného vládnutia s Merkelovej (CDU/CSU), čo znamená, že ak svoj postoj nezmenia, buď vznikne menšinová vláda, alebo budú musieť byť vyhlásené predčasné voľby.

Viac o téme: NemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu