Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Následky brexitu pochopili aj utečenci: Migrácia do krajiny klesla o tretinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Cesare Abbate/ANSA via AP)

LONDÝN - Za 12 mesiacov od referenda o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa konalo 13. júna 2016, klesla čistá migrácia v tejto krajine o takmer tretinu - na 230.000 osôb. Informovala o tom vo štvrtok BBC s odvolaním sa na údaje britského štatistického úradu.

Za uvedené obdobie prišlo do Spojeného kráľovstva 572.000 ľudí a 342.000 osôb ho opustilo. Úbytok 106.000 osôb oproti predchádzajúcemu roku je podľa štatistického úradu najväčším od začiatku vedenia záznamov. 

Oveľa väčší úbytok zaznamenal štatistický úrad najmä v počte obyvateľov EÚ, ktorí si do Británie prišli hľadať prácu. Podstatne menší úbytok nastal medzi občanmi EÚ, ktorí do Británie prišli obsadiť konkrétne pracovné pozície. Počet občanov nečlenských krajín EÚ, ktorí za uplynulých 12 mesiacov Britániu opustili, zostal prakticky nezmenený, avšak počet občanov Únie, ktorí z Británie odišli, stúpol takmer o tretinu.

Cieľ znížiť čistú migráciu na "niekoľko desiatok tisíc ľudí" je od roku 2010 aj cieľom programového vyhlásenia Konzervatívnej strany. Súčasnej premiérke Therese Mayovej ani jej predchodcovi Davidovi Cameronovi sa tento cieľ splniť nepodarilo. Čistá migrácia je rozdiel medzi počtom ľudí, ktorí sa prisťahujú a odsťahujú z krajiny.

Viac o téme: UtečenciMigráciaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu