Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chlapec bol mŕtvy 20 minút, no zobudil sa: VIDEO Prišiel za mnou Ježiš

Zack Clements prežil klinickú smrť Zobraziť galériu (4)
Zack Clements prežil klinickú smrť (Zdroj: Thinkstock.com, YouTube)

TEXAS - Zázrak! Inak sa to nazvať nedá. Tínedžer Zack Clements z Texasu zažil niečo, čo sa nestáva každý deň. Po hrozivom páde v telocvični sa ho lekári snažili oživiť, no nepodarilo sa. Po 20-ich minútach, kedy už bol prehlásený za mŕtveho, jeho srdce opäť naskočilo. Zack tvrdí, že ho zachránil Ježiš!

Zack Clementis bol obyčajným 15-ročným tínedžerom, ktorému sa však stala nečakaná vec. Počas tréningu v školskej telocvični v Brownwoode spadol a museli ho ihneď previezť do nemocnice. Srdce sa mu zastavilo a lekári ho oživovali 20 minút. No nepodarilo sa im ho zachrániť a prehlásili ho za mŕtveho.

Po 20-ich minútach ožil

Jeho srdce však nečakane naskočilo! Pár dní bol v umelom spánku. Keď sa prebudil, všetkým porozprával, čo zažil počas klinickej smrti. Rozpovedal príbeh, ako na druhej strane stretol Ježiša. "Videl som veľký zástup anjelov a medzi nimi nejakú postavu," povedal Zack s tým, že si najprv neuvedomil, kto to bol. 

Zack Clements prežil klinickú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock.com, YouTube)

"Potom sa ku mne priblížil a ja som si uvedomil, že to je Ježiš. Mal strapaté kučeravé vlasy a takú hustú bradu. Netrvalo mi dlho kým som si uvedomil, že to bol Ježiš. Vyzeral tak zdravo," povedal mladík. "Položil ruku na moje rameno a povedal, že budem v poriadku a nemusím sa báť."

Zázrak!

Zackov otec Billy spolu s jeho manželkou Teresou priznal, že príbeh ich syna znel trochu extravagantne. Napriek tomu boli svedkami toho, ako po 20-ich minútach prežil a naskočil mu pulz. Preto mu jednoznačne verili.

Zack Clements prežil klinickú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock.com, YouTube)

"To, že sa prebral a povedal nám, čo zažil. Jednoducho také niečo nedokážete vysvetliť. Nie je možné to ľudsky vysvetliť," povedal pán Clements pre CBS. Jeho rodičia boli jednoducho šťastní, že sa im vrátil syn.

Lekári potvrdili, že mozog funguje aj po zástave

Nehoda sa síce stala pred dvomi rokmi, keď mal Zack 15 rokov, no dnes jeho príbeh opäť zaplnil stránky médií. Prečo? Dôvodom je nová americká štúdia. Tá tvrdí, že mozog a vedomia človeka funguje aj vtedy, keď srdce prestane biť. Zosnulý si vraj môže uvedomiť vlastnú smrť. 

Výskumom sa zaoberá americká asociácia Heart Association. Podľa nich ľudia, ktorí prežili srdcovú príhodu, často tvrdia, že presne vedeli, čo sa okolo nich dialo. Dokonca vraj aj často počujú, čo sa deje. Kým ich vyhlásia za mŕtvych, ostávajú uväznení vo vlastnom tele, pretože mozog funguje ďalej.

"Pacienti, ktorí prežili srdcovú príhodu, popísali presne, čo lekári hovorili alebo robili. Popísali veci, ktoré by nemohli vedieť, keby tam v daný moment neboli. A pritom boli mŕtvi," vysvetlil doktor Sam Parnia, riaditeľ výskumu starostlivosti a resuscitácie na newyorskej univerzity Langone, pre portál Live Science.

Zack Clements prežil klinickú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock.com, YouTube)

Práve doktor Parnia sa zaoberá tým, či mozog a ľudské podvedomia fungujú aj po zástave srdca. "Čas smrti sa stanoví v momente, kedy sa zastaví srdce. Tým sa zastaví prísun kyslíka do mozgu a obmedzia sa jeho funkcie, základné reflexy prestanú fungovať. To však nemusí ovplyvniť podvedomie," dodal Parnia s tým, že skúmajú aj to, ako dlho po zástave funguje mozog, než sa obnoví činnosť srdca. Svojím výskumom chce znížiť počet pacientov, ktorí po oživení utrpeli poškodenie mozgu a skvalitniť spôsob resuscitácie.

Viac o téme: Klinická smrťTexasJežišZack Clements
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu