Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel boss všetkých bossov: Obávaný taliansky mafián mal na svedomí likvidáciu 150 obetí

Na archívnej snímke zo 16. januára 1996 je obávaný taliansky mafián Salvatore
Na archívnej snímke zo 16. januára 1996 je obávaný taliansky mafián Salvatore "Toto" Riina (Zdroj: TASR)

RÍM - Bývalý šéf sicílskej mafie Salvatore "Toto" Riina zomrel v piatok vo väzenskej nemocnici v severotalianskom meste Parma, informovala agentúra DPA.

Riina naposledy vydýchol o 3.37 h. Vo štvrtok by oslávil 87 rokov, ak by nebol v kóme, do ktorej upadol po dvoch operáciách. Príčinu smrti úrady neuviedli, podľa médií však mal exmafián rakovinu obličiek a problémy so srdcom. V júli mu súd zamietol žiadosť o prepustenie z väzenia zo zdravotných dôvodov.

Rodák zo sicílskeho Corleone bol za mrežami od 15. januára 1993. Predtým sa tento muž, ktorý stál okrem iného za vraždami lovcov mafiánov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, 24 rokov nachádzal na úteku pred spravodlivosťou.

Riinu odsúdili vo viacerých procesoch celkove na viac ako dva tucty doživotných trestov väzenia. Muž, ktorý nosil prezývky ako sicílsku U curtu (Krátky) v súvislosti s nižším vzrastom či La belva (Zviera) a bol označovaný za "bosa bosov" sicílskej mafie Cosa nostra, mal na svedomí aj vojnu s konkurenčnými mafiánskymi klanmi zo 70. rokov minulého storočia i prípravu atentátu na generála Carla Alberta dalla Chiesu v Palerme z roku 1982. Riina mal nariadiť fyzickú likvidáciu okolo 150 ľudí.

Viac o téme: Salvatore "Toto" Riina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu