Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hlavný dôkaz, ktorý mal znemožniť USA v očiach sveta: Na usvedčujúcej FOTO niečo nesedí

Ruské ministerstvo obrany použilo fotku z počítačovej hry. Vľavo je snímka uverejnená ministerstvom, vpravo snímka z PC hry. Zobraziť galériu (4)
Ruské ministerstvo obrany použilo fotku z počítačovej hry. Vľavo je snímka uverejnená ministerstvom, vpravo snímka z PC hry. (Zdroj: Twitter/Ministerstvo obrany Ruska, YouTube/ Byte Conveyor Studios)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany včera obvinilo USA z podpory extrémistickej organizácie Daeš. Na sociálnych sieťach zverejnili zábery, ktoré údajne vyhotovil ruský bezpilotný stroj. Ukázalo sa však, že jedna zo snímok je len snímkou z videohry a ďalšie zachytávajú úplne iné miesta. Ministerstvo fotky vymenilo.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo včera na sociálnej sieti Twitter a Facebook niekoľko príspevkov v ruštine, angličtine aj arabčine. Tvrdilo v nich, že ide o nevyvrátiteľný dôkaz o tajných dohodách medzi Spojenými štátmi a bojovníkmi extrémistickej organizácie Daeš. Zábery ruského ministerstva, ktoré údajne vyhotovil ruský bezpilotný stroj 9. novembra, ukazovali kolónu vozidiel islamistov pri sýrskom meste Búkamál.  

Údajné zábery konvoja zhotovené dronmi ruského ministerstva obrany.

Hlavný dôkaz, ktorý mal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Byte Conveyor Studios)

Zábery z videohry AC-130 Gunship Simulator.

Hlavný dôkaz, ktorý mal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Byte Conveyor Studios)

Búkamál je poslednou baštou, ktorá je v rukách extrémistov Daeš. Američania vraj mali v rámci dohody s islamistami zabrániť ruskému letectvu, aby na nich zaútočilo. "Tieto fakty sú nesporným dôkazom, že Spojené štáty predstierajúce pred medzinárodným spoločenstvom nekompromisný boj proti terorizmu, v skutočnosti zaisťujú krytie bojových jednotiek IS, aby obnovili svoju bojaschopnosť, preskupili sa a jednali v prospech amerických záujmov na Blízkom východe," uviedlo ruské ministerstvo na Twitteri.

Hlavný dôkaz, ktorý mal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Byte Conveyor Studios)

Zakrátko však na sociálnych sieťach začali kolovať správy, že ministerstvo obrany namiesto fotografií z dronov použilo screenshoty z počítačovej hry. Výrezy pochádzali z traileru k videohre pre mobilné telefóny AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron. Hráči si v nej môžu vyskúšať boje z ťažkých bojových lietadiel, ktoré používajú americké špeciálne sily. Odhalenia priniesla nezávislá investigatívna organizácia Bellingcat, ktorá sa zaoberá forenznou analýzou fotografií.

Chyby sa stávajú, nič strašné sa nestalo

Hovorca Kremľa v stredu vyzval nezveličovať význam chyby, ku ktorej došlo zo strany ruského ministerstva obrany, keď k svojmu oficiálnemu vyhláseniu pripojilo aj obrazový materiál z počítačovej hry. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na brífingu s novinármi pripomenul, že "chyby sa stávajú, na tom nie je nič strašné, opravia sa, k čomu došlo aj v prípade ministerstva obrany... Ja by som to nezveličoval," povedal. Dodal, že podľa informácií z ministerstva bol "pôvodca" chyby "primerane potrestaný".

Vyhlásenie podľa agentúry Interfax vysvetľovalo, že fotografie zachytávajú jednotky Daeš, ktoré z Búkamálu utekajú pred náletmi ruského letectva a vládnych síl v mnoho kilometrov dlhých kolónach a smerujú k jednému priechodu na sýrsko-irackej hranici.

O nejaký čas boli fotografie sprevádzajúce oficiálne vyhlásenie o situácii v Búkamále odstránené z oficiálnej webovej stránky ruského ministerstva obrany, dodal Interfax. Ministerstvo obrany potom vydalo ďalšie vyhlásenie, v ktorom informovalo, že sa začalo prešetrovanie konania civilného zamestnanca rezortu, ktorý k vyhláseniu pripojil chybný fotomateriál.
      

Viac o téme: Ministerstvo obranyRuskoFalošné fotografie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu