Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší incident vo vzduchu! Ruská stíhačka ohrozovala Američanov nad Čiernym morom

P-8A Poseidon Zobraziť galériu (2)
P-8A Poseidon (Zdroj: US NAVY)

WASHINGTON - Ruská stíhačka sa v medzinárodnom priestore nad Čiernym morom nebezpečne priblížila k americkému vojenskému lietadlu, tvrdí to podľa televízie CNN Pentagon. Moskva vo vyhlásení citovanom agentúrou TASS manéver neoznačuje za nebezpečný a uvádza, že ruský pilot vykonal v sobotu nad Čiernym morom vizuálnu identifikáciu amerického stroja.

„Americké lietadlo operovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom a neurobilo nič, čo by mohlo vyprovokovať takéto ruské správanie," uviedla hovorkyňa Pentagonu Michelle Baldanzaová.

Upresnila, že ruská stíhačka Su-30 skrížila dráhu námornému hliadkovému lietadlu Boeing P-8 Poseidon a že počas tohto manévru využila prídavné spaľovania motora, čo spôsobilo turbulencie a vynútilo si zmenu kurzu amerického stroja.

Stíhačka Su-30
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA / AP)

Takto vyzerá stíhačka Su-30 - SITA / AP

Podľa Baldanzaovej sa stíhačka priblížila k americkému lietadlu až na zhruba 15 metrov a celkový kontakt trval 24 minút. Hovorca dodala, že americký stroj mal po celý čas zapnutý letový odpovedač, ktorý vysiela identifikačné údaje o lietadle.

Podobné incidenty nie sú výnimočné; medzi USA a Ruskom bol podľa CNN naposledy hlásený tento rok v júni, keď sa nad medzinárodnými vodami Pobaltia stretli americké výzvedné lietadlo RC-135 a ruská stíhačka Su-27. Vtedy sa Moskva s Washingtonom vzájomne obviňovali z provokatívneho manévrovania.

Viac o téme: RuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu