Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kandidát na miesto v senáte čelí trápnemu škandálu: Údajne sexuálne napadol neplnoletú

Roy Moore
Roy Moore (Zdroj: SITA/AP/Brynn Anderson)

WASHINGTON - Konzervatívny kandidát na kreslo v americkom Senáte Roy Moore údajne sexuálne napadol 14-ročné dievča. Informovali o tom vo štvrtok miestne médiá, čo prezidenta Donalda Trumpa a vysokopostavených republikánov donútilo k výzve voči Moorovi, aby odstúpil, ak je tvrdenie pravdivé.

Moore, republikánsky nominant zo štátu Alabama na kreslo vo federálnom Senáte, údajne dievča napadol v roku 1979, keď mal 32 rokov a bol asistentom okresného prokurátora. Uvádza sa to v článku denníka Washington Post.

Aj tri ďalšie ženy uviedli, že Moore ich prenasledoval, keď bol vo veku po tridsiatke a ony mali od 16 do 18 rokov, dodal Washington Post. Tvrdý a nábožensky založený konzervatívec Moore, dnes 70-ročný, zareagoval na svoju obranu vyhlásením, že "tieto tvrdenia sú príkladnou ukážkou 'fake news' (falošných správ) a zámerného očierňovania". Politik dodal, že článok vo Washington Post je "zúfalým politickým útokom".

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová v piatok na palube prezidentského lietadla Air Force One novinárom povedala, že Trump je presvedčený, že "ak sú tieto obvinenia pravdivé, (Moore) urobí správnu vec a odstúpi".

Vplyvný republikánsky senátor John McCain označil obvinenia za "hlboko znepokojujúce a diskvalifikujúce". A vyzval Moora, aby okamžite odstúpil. Republikánsky líder senátnej väčšiny Mitch McConnell takisto údajne povedal, že v prípade potvrdenia obvinení musí Moore odstúpiť.

Moora v roku 2003 vylúčili zo sudcovskej rady alabamského najvyššieho súdu za to, že ignoroval nariadenie federálneho súdu, aby odstránil z budovy veľký žulový pamätník s biblickými desiatimi prikázaniami.

Moore zvíťazil v septembri v primárkach a stal sa tak republikánskym kandidátom na kreslo v Senáte, uvoľnené po ministrovi spravodlivosti Jeffovi Sessionsovi. Trump podporoval v primárkach Moorovho súpera Luthera Strangea, informovala v piatok tlačová agentúra DPA.

Viac o téme: Sexuálne napadnutieRoy Moore
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu