Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA a Čína sa zbližujú: V Pekingu podpísali dohody za stovky miliárd dolárov

Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching. (Zdroj: SITA)

PEKING - USA a Čína podpísali vo štvrtok ďalšie obchodné dohody v hodnote 206,5 miliardy dolárov. Stalo sa tak počas druhého dňa návštevy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Pekingu. Šéf Bieleho domu podniká cestu po viacerých krajinách Ázie.

Dohody boli podpísané na slávnostnom obrade, na ktorom sa zúčastnili Trump aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Zmluvy sa týkajú napríklad predaja čipových súborov, prúdových motorov či automobilových dielov.

Takéto podpisy kontraktov sú neodmysliteľnou, pevnou súčasťou návštev zahraničných lídrov v Pekingu a ich účelom je rozptýliť sťažnosti zahraničia na obchodné politiky Číny, napísala vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Viac ako štátna návšteva

Trump a prvá dáma USA Melania Trumpová začali deň uvítacou ceremóniou. Vojenská čestná stráž zahrala americkú aj čínsku štátnu hymnu, pričom na neďalekom Námestí nebeského pokoja (Námestí Tchien-an-men) duneli salvy z kanónov.

Čína pripravila pre Trumpovcov "viac ako štátnu návštevu", čo pozorovatelia nazvali "útok šarmom".

Po príchode Trumpovcov do Číny v stredu večer si americký prvý pár dal čaj spolu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a jeho manželkou Pcheng Li-jüan v Zakázanom meste. Potom nasledovalo pestrofarebné predstavenie v Pekinskej opere.

Po spomínanom dvojstrannom stretnutí sa majú Trump a Si Ťing-pching zúčastniť na podnikateľskom podujatí. V rovnakom čase ako Trump pricestovala do Číny aj skupina vyše 20 riadiacich pracovníkov firiem zo Spojených štátov, vrátane spoločnosti Goldman Sachs, Boeing či Qualcomm.

Trump na spomínanom dvojstrannom stretnutí s čínskym lídrom uviedol: "Naozaj som presvedčený, že existuje riešenie (severokórejskej) krízy, tak ako ste aj vy."

Peking a Washington môžu spoločne vyriešiť problémy, ktoré predstavujú "veľké nebezpečenstvo" a "ohrozujú bezpečnosť", vyhlásil Trump počas stretnutia.

"Nič nie je dôležitejšie ako čínsko-americké vzťahy," uviedol šéf Bieleho domu, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Trump chce, aby Čína vyvíjala tlak na Severnú Kóreu

Prezident USA Donald Trump vo štvrtok verejne vyzval čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, aby vyvíjal tlak na Severnú Kóreu (KĽDR), nech sa vzdá svojho programu na výrobu jadrových zbraní.

Trump počas druhého dňa svojej prvej štátnej návštevy v Číne vyhlásil, že Peking môže vyriešiť problém "ľahko a rýchlo". Šéf Bieleho domu verejne vyzval čínskeho lídra, "aby na tom tvrdo a s nádejou pracoval".

Trump povedal: "Ak na tom bude (čínsky prezident) tvrdo pracovať, podarí sa to. O tom niet pochýb."

Americký prezident poskytol tieto vyjadrenia po dvojstrannom stretnutí so Si Ťin-pchingom vo Veľkej sále ľudu v Pekingu.

Trump tiež informoval, že obaja lídri sa dohodli na potrebe zaviesť do praxe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN týkajúce sa Severnej Kórey. Trump chce vyvíjať prísnejší ekonomický tlak na KĽDR, a to dovtedy, kým "sa nevzdá svojej bezohľadnej a nebezpečnej cesty".

Všetky zodpovedné krajiny musia podľa Trumpa spoločnými silami zastaviť vyzbrojovanie a financovanie Severnej Kórey "a dokonca aj obchodovanie s týmto vražedným režimom".

Čína je najväčším obchodným partnerom Severnej Kórey. Trump nalieha na Čínu v otázke KĽDR už od svojho nástupu do úradu. Americká administratíva oceňuje kroky Číny pri vyvíjaní tlaku na Severnú Kóreu, ale Trump chce, aby ho Si Ťin-pching ešte zosilnil. Trump vyzval aj Rusko, aby v tejto záležitosti pomohlo.
 

 

Viac o téme: Donald TrumpSi Ťin-pching.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu