Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska únia nemôže dopustiť, aby USA zmarili jadrovú dohodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TEHERÁN - Irán vyzval v utorok Európsku úniu, aby zabránila tomu, že Spojené štáty zmaria medzinárodne uznávanú jadrovú dohodu, ktorú Teherán uzavrel v roku 2015 so svetovými mocnosťami. S odvolaním sa na iránske štátne médiá o tom informovala agentúra DPA.

"Našou najvyššou prioritou by malo byť zachrániť jadrovú dohodu," povedal hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu Behrúz Kamálvandí. Dodal, že iránska jadrová dohoda slúži svetu ako vzor pri riešení medzinárodných konfliktov. 

Americký prezident Donald Trump jadrovú dohodu ostro kritizoval už počas svojej predvolebnej kampane v roku 2016. V svojom prvom prejave na septembrovom Valnom zhromaždení OSN tento dokument nazval "jednou z najhorších a najviac jednostranných transakcií, do akých Spojené štáty vôbec vstúpili"

Trump tiež tvrdí, že dohoda nezabráni Teheránu vyrobiť jadrové zbrane, a pohrozil, že USA od nej odstúpia, ak americký Kongres alebo spojenci Washingtonu neodsúhlasia ďalšie sankcie voči Iránu. Európska únia sa v protiklade k postoju USA zasadzuje za implementáciu dohody.

Irán a šesť mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli v roku 2015 k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program. 

Viac o téme: USAIránJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu