Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OSN sa obáva situácie na Ukrajine: Varuje pred chemickou katastrofou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ŽENEVA - OSN v piatok varovala, že Ukrajine hrozí chemická katastrofa v súvislosti so zintenzívnením delostreleckej paľby v blízkosti infraštruktúr na zásobovanie vodou v Donbase. Upozornili na to v piatok v Ženeve osobitní spravodajcovia Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Baskut Tuncak a Léo Heller.

Spresnili, že v blízkosti miest na východe Ukrajiny, kde v poslednom čase dochádza k intenzívnej delostreleckej paľbe, sa nachádzajú aj vodárenské zariadenia a v nich aj zásoby chlóru a ďalších nebezpečných chemikálií. Odborníci OSN v tejto súvislosti upozornili na možné dôsledky pre obyvateľstvo a okolité životné prostredie po prípadnom poškodení kontajnerov s chemikáliami. Na riziká spojené s možným únikom chlóru, skladovaného pri dvoch vodojemoch v zóne delostreleckej paľby v Donbase, upozornil v uplynulých dňoch aj koordinátor OSN na Ukrajine Neal Walker.

Informoval vtedy o delostreleckej paľbe v blízkosti čistiacich staníc v Donecku a Verchnekaľmiussku. Varoval, že ak pri paľbe bude poškodený "čo len jeden 900-kilogramový kontajner s plynom, ľudia nachádzajúci sa vo vzdialenosti do 200 metrov môžu dostať fatálnu dávku jedovatej chemickej látky". V dôsledku delostreleckej paľby v Donbase je ohrozené zásobovanie vodou 1,1 milióna ľudí žijúcich po oboch stranách 459 kilometrov dlhej línie prímeria. 

Viac o téme: OSNUkrajinaKyjevŽenevaChemická katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu