Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skupina demokratických senátorov chce presadiť revolučnú zmenu: Zákaz zbraní v USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Skupina amerických demokratických senátorov v stredu predložila návrh zákona, ktorý by zakázal vlastníctvo útočných zbraní podobných tým, aké sa používajú v armáde. Stalo sa tak tri dni po masovej streľbe v texaskom kostole, pri ktorej bolo zabitých 26 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Návrh zákona predložila senátorka Dianne Feinsteinová, demokratka zastupujúca americký štát Kalifornia. Pripojilo sa k nej aj ďalších 22 demokratických senátorov. Republikáni spomínaný návrh nepodporili.  "Tento návrh zákona nezabráni každej masovej streľbe, ale odštartuje odstraňovanie takýchto bojových zbraní z našich ulíc," napísala senátorka na Facebooku.

Feinsteinová sa počas predkladania zákona odvolala na predchádzajúci zákaz útočných zbraní, ktorý prešiel Kongresom v 90. rokoch. Po každom podobnom čine sa v USA, kde každý rok príde o život pri ozbrojenom násilí viac ako 33.000 ľudí, rozprúdi diskusia o sprísnení zbraňových zákonov. Takéto iniciatívy bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamu však vždy stroskotali na odpore republikánov. 

Jeho nástupca Donald Trump, ktorý obhajuje právo nosiť zbrane, po najnovšej streľbe v Texase uviedol, že nie je dôvod meniť americkú legislatívu ohľadne držby strelných zbraní. Argumentoval pritom, že zbrane mali aj tí, ktorí útočníka zastavili.

Viac o téme: ZbraňUSADianne Feinsteinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu