Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Už dávno mŕtvy vodca teroristov z Daeš žije: Neuveríte, ako sa mu podarilo uniknúť

Abu Bakr Baghdadí
Abu Bakr Baghdadí (Zdroj: SITA)

DAMASK - Vodca džihádistickej organizácie Daeš abú Bakr Baghdádí údajne ušiel z Iraku do Sýrie. Informovala o tom v pondelok iracká agentúra Iraqi Media News Agency s tým, že v snahe nevzbudiť pozornosť na útek využil žltý taxík.

Podľa irackých zdrojov bol Baghdádího život ohrozený po tom, ako ním vedená militantná skupina v Iraku stratila územia, ktoré donedávna ovládala.

Iracká agentúra s odvolaním sa na zdroj tajnej služby v irackej provincii Anbár uviedla, že Baghdádí pred útekom vyzval bojovníkov IS v oblasti irackého mesta Káim, aby pokračovali v bojoch a nevzdávali sa. Príslušníci jednotiek IS však tento jeho rozkaz neuposlúchli a ušli svojimi osobnými autami na územie Sýrie. Medzi utekajúcimi bolo údajne aj viacero veliteľov IS.

Podľa nemenovaného zdroja citovaného panarabskou televíziou al-Arabíja sa Baghdádí po úteku z irackého mesta Ráwa, ležiaceho neďaleko Káimu, teraz údajne zdržiava v sýrskom meste Dajr az-Zaur.

Hovorca irackého ministerstva obrany v sobotu v televíznom interview uviedol, že iracké jednotky nedostali rozkaz, aby militantov IS utekajúcich z Káimu prenasledovali v Sýrii. Reagoval tým na správy o údajnom výskyte príslušníkov irackých Ľudových mobilizačných síl v Dajr az-Zaure. 

Americký Pentagón v októbri uviedol, že podľa jeho poznatkov je Baghdádí stále nažive. Toto oznámenie sa objavilo po tom, ako bol na internete zverejnený ďalší záznam jeho príhovoru, ktorý Pentagón vyhodnotil ako autentický.

Britský denník Daily Mail pripomenul, že iracký premiér Hajdar Abádí v nedeľu vztýčil v meste Káim irackú štátnu vlajku po tom, ako bolo mesto v piatok oslobodené od IS. Operácia na oslobodenie tohto mesta sa začala koncom októbra.

Na operácii sa podieľali jednotky irackej armády, protiteroristické útvary, ozbrojenci zo sunnitských kmeňov a provládne šiitské milície. Ofenzívu zo vzduchu podporovali sily medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi.

Podľa odhadov USA sa v meste Káim a jeho bezprostrednom okolí nachádzalo približne 1500 bojovníkov IS. Do Káimu sa údajne uchýlilo mnoho príslušníkov tvrdého jadra IS, ktorí boli v uplynulých mesiacoch vyhnaní z viacerých džihádistických bášt na severe Iraku.

Viac o téme: DaešAbu Bakr Baghdadí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu