Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké čistky v Saudskej Arábii: Protikorupčný orgán zadržal 11 princov a desiatky ministrov

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

RIJÁD - Nový saudskoarabský protikorupčný orgán zatkol 11 princov, štyroch súčasných ministrov a desiatky bývalých rezortných šéfov. Mená zadržaných osôb neboli zverejnené, ako ani to, z akého dôvodu došlo k tomuto opatreniu, informoval v sobotu spravodajský portál stanice BBC.

Podľa regionálnych médií však došlo o obnoveniu vyšetrovania povodní, ktoré v roku 2009 zasiahli mesto Džidda a patria k najhorším za niekoľko desaťročí, a vypuknutia vírusu mers, ktorý sa v Saudskej Arábii objavil v roku 2012. K zatknutiu došlo iba niekoľko hodín po vytvorení nového protikorupčného výboru.

Výbor vedie saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý má právomoc vydávať zatykače a cestovné zákazy, pripomína saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA. Paralelne s týmto krokom boli nahradení šéfovia Národnej gardy a námorných síl. Saudskoarabský kráľ Salmán prepustil z funkcie šéfa Národnej gardy princa Mutíba bin Abdalláha.

Podľa agentúry AP bol tento princ jedným z najprominentnejších členov kráľovskej rodiny a bol všeobecne považovaný za uchádzača o trón. O svoje miesto prišiel tiež vrchný veliteľ námorných síl Abdalláh Sultán. Medzi odvolanými ministrami je aj minister hospodárstva a plánovania Ádil Fákih i jeho námestník.

Viac o téme: VäzenieMinistriPrincoviaSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu