Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americkí sexuálni delikventi svoje činy už neskryjú: V pasoch budú mať špecifické označenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Americkí občania registrovaní ako sexuálni delikventi, ktorí sa previnili voči deťom, budú pri svojich cestách do zahraničia používať pasy, ktoré ich identifikujú za ich minulé zločiny.

Ministerstvo zahraničia v stredu oznámilo, že takýmto osobám začne odoberať pasy a nariadi im požiadať si o nové so "špecifickým identifikátorom" ich statusu. Identifikátor bude mať podobu krátkej poznámky na zadnej strane obalu dokladu s nasledovným textom "Držiteľ bol odsúdený za sexuálny trestný čin voči neplnoletému a je považovaný za sexuálneho delikventa (na základe práva USA)".

Zmeny v pasoch ministerstvo uplatnilo v odpovedi na zákon známy ako International Megan's Law, ktorého cieľom je obmedzenie vykorisťovania a sexuálnej turistiky detí. Ministerstvo uviedlo, že začne upozorňovať dotknutých sexuálnych delikventov hneď, ako im Imigračný a colný úrad pod správou ministerstva vnútornej bezpečnosti pošle zoznam s menami. Kým proces odoberania nebude formálne schválený, sexuálni delikventi budú môcť cestovať do zahraničia so svojimi súčasnými pasmi.

Nariadenie sa už stretlo s kritikou, pretože údajne môže znížiť možnosť dotknutým osobám legálne vycestovať z krajiny. Ministerstvo zahraničia však uvádza, že špecifický identifikátor nezabráni registrovaným sexuálnym delikventom v cestovaní z USA a "ani neovplyvní platnosť ich pasov".

Viac o téme: PasyOznačenieSpojené štátySexuálny delikventi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu