Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúca správa z Washingtonu: Exšéfa Trumpovej kampane obžalovali zo sprisahania proti USA

Paul Manafort (vľavo) Zobraziť galériu (2)
Paul Manafort (vľavo) (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americká prokuratúra obžalovala v pondelok Paula Manaforta, bývalého šéfa volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa, zo sprisahania proti Spojeným štátom, prania špinavých peňazí a iných trestných činov. Informovala o tom agentúra AP.

Manafort sa po výzve špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera vydal sám federálnym úradom na stíhanie v kauze možného prepojenia medzi Trumpovým volebným štábom a Ruskom. Na stíhanie v uvedenej kauze sa vydal aj bývalý Trumpov obchodný partner Rick Gates.

Rick Gates
Zobraziť galériu (2)
Rick Gates  (Zdroj: SITA/AP)
.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dlhodobo vyšetruje Manaforta za jeho obchody na Ukrajine a prácu pre jej bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller tiež preveroval Manafortovu úlohu v prípade ruského zasahovania do volieb v roku 2016 a možnú konšpiráciu s Trumpovými spolupracovníkmi. Manafort akékoľvek obvinenia popieral.

Trump Manaforta bráni

Americký prezident Donald Trump v pondelok reagoval na obvinenie bývalého šéfa svojej kampane v súvislosti s vyšetrovaním údajného spiknutia medzi Ruskom a Trumpovým tímom viacerými plamenistými príspevkami na Twitteri. "Prepáčte, ale toto bolo veľa rokov dozadu, ešte predtým, ako bol Paul Manafort súčasťou Trumpovej kampane," napísal Trump o činoch, ktorých sa mal Manafort podľa vyšetrovateľov dopustiť.

"Prečo sa nezaujímajú o Nečestnú Hillary a demokratov?" spýtal sa americký prezident. "A okrem toho - neexistovalo ŽIADNE SPIKNUTIE!" napísal Trump v ďalšom príspevku na Twitteri. Reagoval ním na informácie o údajných tajných dohodách medzi Trumpovým tímom a Moskvou, ktorá mala pracovať na Trumpovom víťazstve.

Agentúra Associated Press (AP) vyvracia Trumpove tvrdenie, že obvinenia Manaforta sa týkajú záležitostí z dávnejšej minulosti. V súvislosti s obvineniami z prania špinavých peňazí vyšetrovatelia napríklad píšu, že prebiehalo "prinajmejšom do roku 2016".

Viac o téme: Donald TrumpPaul ManafortRick Gates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu