Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

PRÁVE TERAZ Česko bude mať novú vládu: Babiš vymyslel tento plán

Andrej Babiš Zobraziť galériu (4)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Andrej Babiš, líder českého hnutia ANO, ktoré zvíťazilo v nedávnych parlamentných voľbách, plánuje vládnuť s menšinovou vládou zostavenou z ministrov svojho hnutia a z nestraníckych odborníkov.

"Ak sme boli všade odmietnutí, tak skúsime menšinovú vládu. A prídeme s programom, ktorý čiastočne napĺňa aj program všetkých strán," povedal Babiš v piatok pre spravodajský server iDNES.cz. Zatiaľ však nevie, kto dá takejto vláde dôveru. Nikto totiž dosiaľ nepovedal, že by bol ochotný jeho vládu toleranciou umožniť. Babiš ale poukázal na to, že hneď niekoľko strán - ČSSD, KDU-ČSL i KSČM - je v dôsledku zlých volebných výsledkov v pohybe.

Na snímke uprostred predseda hnutia ANO Andrej Babiš, vľavo šéf sociálnych sietí Marek Prchal a vpravo manželka Monika Babišová.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke uprostred predseda hnutia ANO Andrej Babiš, vľavo šéf sociálnych sietí Marek Prchal a vpravo manželka Monika Babišová.  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Majú svoje problémy; neuspeli vo voľbách a ich členovia oprávnene žiadajú hlavy," uviedol Babiš. Zároveň vylúčil, že by sa vo vláde mohol objaviť ekonóm Jan Švejnar, s ktorým sa predseda hnutia ANO zišiel v nedeľu bezprostredne po voľbách. "Mal som schôdzku s pánom Švejnarom dávno pripravenú. My sme sa stretávali pravidelne, ja sa s ním radím. Preberali sme vzdelávanie a vedu, on mi odporučil dvoch odborníkov, jedného na školstvo, vedu a výskum, ktorého som oslovil, ale ten to odmietol. S tým druhým som ešte nehovoril," uviedol.

Babiš v rozhovore tiež vyvrátil špekulácie, že stojí o zostavenie vlády s pomocou hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD). "Tie reči, že my preferujeme (šéfa SPD Tomia) Okamuru, to je nezmysel," povedal Babiš. V rámci druhého kola povolebných rozhovorov podľa neho bude ANO v utorok rokovať s ODS, KDU-ČSL, KSČM a SPD. Dodal, že by pre prvú schôdzu novej Snemovne uvítal skorší termín ako 20. november, ktorý vybral prezident. 

Tomio Okamura
Zobraziť galériu (4)
Tomio Okamura  (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

Zeman nenamieta

Prezident ČR Miloš Zeman nemá proti takémuto scenáru námietky. "Predpokladám, že Andrej Babiš bude váhať medzi variantom menšinovej vlády a variantom koaličnej vlády. Ja môžem zaručiť iba to, že ho v oboch týchto možnostiach podporím, a to z jednoduchého dôvodu - že je víťazom volieb a to si treba ctiť a nezávidieť mu," povedal Zeman vo štvrtok v televízii Barrandov.

Zeman Babiša poverí rokovaním o vláde v utorok pri obede v Lánoch, ale líder ANO už má za sebou prvé kolo rokovaní so zástupcami všetkých strán, ktoré sa dostali do Poslaneckej snemovne. Od všetkých počul, že s ním do vlády nepôjdu.

PRÁVE TERAZ Česko bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Šéf ANO, ktoré vyhralo voľby s veľkým náskokom pred ODS, sa pôvodne usiloval o vznik koalície práve s občianskymi demokratmi, ale od lídra ODS Petra Fialu, ako aj od celého vedenia strany i jej poslaneckého klubu sa podpory nedočkal, pričom o nič úspešnejší nebol ani u ďalších strán. Všetky strany totiž deklarujú, že nemôžu byť vo vláde s človekom obvineným políciou z pokusu o podvod pri čerpaní dotácie vo výške 50 miliónov korún na farmu Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo), uzatvára server denníka Mladá Fronta Dnes.

KDU-ČSL odmietlo menšinovú vládu: Babiš bude znovu rokovať s komunistami 

Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) bude s hnutím ANO po druhý raz rokovať na budúci utorok. Komunisti pritom budú pre seba žiadať kreslo podpredsedu v Poslaneckej snemovni. O prípadnej podpore menšinovej vláde širšie vedenie KSČM ale zatiaľ hlasovať nebude, najprv chce totiž o nej rokovať v regiónoch, oznámil v piatok šéf KSČM Vojtěch Filip. 

Z dôvodu hodnotenia volebných výsledkov sa v piatok zišli aj predstavitelia KDU-ČSL, priblížila spravodajská stanica ČT24. Širšie vedenie ľudovcov chce odchod do opozície, pričom strana by podľa nich nemala umožniť vznik menšinovej vlády ANO. Takéto stanovisko sa však ešte musí odobriť na celoštátnej straníckej konferencii. 

"Prijali sme uznesenie, že celoštátny výbor navrhuje celoštátnu konferenciu, (za účelom) aby KDU-ČSL odišla do opozície a aby nepodporovala ani neumožnila vznik menšinovej vlády hnutia ANO 2011," povedal predseda strany Pavol Bělobrádek. Predpokladá sa pritom, že celoštátna konferencia KDU-ČSL stanovisko širšieho vedenia potvrdí. Zísť by sa čoskoro mali aj novozvolení poslanci ČSSD, ktorí si zvolia vedenie svojho poslaneckého klubu, pripomenula ČT24.

Viac o téme: Andrej BabišANOMenšinová vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu