Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Analytik sa vyjadril k voľbám: Keby sa volilo len v Prahe, Babiš by parlamentnú väčšinu nezložil

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Keby sa volilo len v Prahe, tak šéf víťaznej strany v českých parlamentných voľbách Andrej Babiš by väčšinu v snemovni zrejme nezložil. V reakcii na výsledky sobotných volieb to uviedol český politológ špecializujúci sa na volebné obvody Vojtěch Navrátil.

Ako pripomenul politológ, práve v Prahe a najbližšom okolí sa miestne výsledky najviac líšili od celoštátnych čísel. ANO v Prahe so skóre iba jednej pätiny voličov zaznamenalo svoj vôbec najnižší volebný výsledok v republike.  "Podpriemerný výsledok tu dosiahli aj komunisti a SPD Tomia Okamuru, kým naopak svoje suverénne najvyššie podiely voličov tu mali ODS, Piráti a TOP 09," konštatoval Navrátil.

 V prípade TOP 09 dvojciferný výsledok v hlavnom meste zohral zásadnú úlohu pri prekonaní päťpercentného kvóra pre vstup do snemovne. "V rámci väčšiny ďalších regiónov TOP 09 iba paberkovala pod päťpercentnou hranicou," upozornil politológ.

"Piráti a ODS, ktoré môžu vnímať výsledok tohtoročných volieb nepochybne ako úspech, mali v rámci územnej dichotómie Čechy-Morava vyššiu podporu v Čechách, kým sociálni demokrati a ľudovci, teda strany s koreňmi až hlboko v dobách Rakúsko-Uhorska, tradične na Morave," povedal analytik.

Víťazné ANO - a podobne aj SPD - bodovalo so ziskom viac než 35 percent hlasov najviac v krajoch s nadpriemernou nezamestnanosťou. To sa týka severu a severozápadu Čiech a Moravy, teda na územiach v minulosti obývaného sudetskými Nemcami. Tu podľa analytika tradične dosahujú najvýraznejšie výsledky ľavicové a antisystémové strany. Spolu s KSČM tu tieto strany získali v tohtoročných voľbách 56-60 percent hlasov. 

"Ponúka sa tu teda istá paralela s voľbami v roku 1946 a vtedajšou podporou KSČ. Do budúcich volieb môžeme len dúfať, že to bude snáď jediná pripomienka diania pred 70 rokmi," uzavrel politológ.

Viac o téme: VoľbyČeská republikaAndrej BabišANOVojtěch Navrátil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu