Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zahraničné médiá o voľbách v Česku: Je to úplná vzbura, bude tam vládnuť outsider

Andrej Babiš Zobraziť galériu (4)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Západoeurópske médiá píšu dnes o novej ére po českých parlamentných voľbách, ktoré zmenili doterajšie politické usporiadanie. "Po tom, čo Česi vo voľbách masívne podporili Andreja Babiša a odmietli tradičné strany, sa Česká republika ocitla na začiatku populistickej novej éry," napísal britský denník The Guardian. Podľa denníka The Daily Telegraph sa výsledky volieb držia "regionálneho trendu", v ktorom populistické a krajne pravicové strany posilňujú svoje postavenie na úkor ľavicových a proeurópskych hlavných prúdov.

"To je zemetrasenie. Je to úplná vzbura proti zavedeným stranám a hlavnému prúdu," citoval denník Financial Times Milana Niče z Thinktank Nemecká rada pre zahraničné vzťahy. "Od deväťdesiatych rokov si nemôžem spomenúť na voľby, ktoré tak zmenili politickú krajinu," dodal. Podľa britského denníka The Independent dostali tradičné politické elity tvrdú ranu: štyri z piatich najlepšie umiestnených strán spochybňujú tradičné politické prúdy.

"Hoci je miliardárom a je obvinený z podvodov s európskymi dotáciami, Babiš dáva nádej tým, ktorí sa domnievajú, že sú vydedencami prosperujúcej českej spoločnosti," usudzuje francúzsky denník Le Monde. "Mnohí Česi ho považujú za dôveryhodného outsidera, ktorý otrasie systémom," dopĺňa The Independent.

Zahraničné médiá o voľbách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Švajčiarsky denník Le Temps súdi, že napriek dobrému výkonu českého hospodárstva sú v spoločnosti ekonomicky znevýhodnené skupiny, či už ide o veľmi zadlžených ľudí alebo tých, ktorí musia ťažko pracovať, aby sa udržali nad vodou a ktorí obviňujú tradičné politické elity zo zodpovednosti za ich situácii.

Denník Le Parisien si všíma pomerne veľkého úspechu strany protiislamskej a protiimigračnej strany SPD Tomia Okamuru. "Ak sa im podarí ovplyvniť budúcu vládu, Česká republika by mohla stratiť svoju neoficiálnu pozíciu 'najlepšieho zo zlých chlapcov vo východnej Európe' vo vyšehradskej skupine, ktorá zahŕňa aj Poľsko, Maďarsko a Slovensko a ktorá má často chladné vzťahy s Bruselom," upozornil denník.

Zahraničné médiá o voľbách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Aj napriek veľkému zisky bola SPD porazená z tretieho miesta Pirátov. "Myslím, že to je nakoniec výraz frustrovaného hlasovania mládeže, pre ktorú neexistovali žiadne ďalšie zrejmé možnosti," reagoval politológ Nič vo FT. "Ide pravdepodobne o prevažne mladú voličskú základňu, pre ktorú bol Okamura až príliš," dodal.

Viac o téme: VoľbyAndrej BabišANOČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu