Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivý atentát! Odhaľovala mocných v korupčnom megaškandále: FOTO smrť po výbuchu v aute

Daphne Caruana Galizia Zobraziť galériu (7)
Daphne Caruana Galizia (Zdroj: SITA/AP)

VALLETTA - Strašná smrť. Investigatívnej novinárke niekto do auta nastražil bombu. Keď do neho sadla a naštartovala, vozidlo zachvátil silný výbuch. Tesne pred smrťou jej vyšiel posledný článok. Tridsať minút pred výbuchom písala o zúfalej situácii na domácej politickej scéne.

Výbušnina explodovala, keď päťdesiattriročná žurnalistka a blogerka opúšťala vo svojom vozidle svoje bydlisko v obci Bidnija. Galiziová si nedávno sťažovala na to, že sa jej vyhrážali smrťou.

Zničené auto novinárky.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)
 

Výbuch bomby nastraženej v aute včera zabil známu maltskú novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú. Maltský premiér Joseph Muscat označil vraždu za barbarský čin a zároveň za útok proti slobode vyjadrovania, uviedla agentúra AP.

Daphne Caruana Galizia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/The Malta Independent)

"Všetci vedia, že Caruanová Galiziová bola moja ostrá kritička, ako po politickej, tak osobnej stránke, a rovnako kritizovala aj ostatných," citovalo premiéra spravodajstvo BBC. Šéf vlády zdôraznil, že pre takýto čin nemôže v žiadnej prípade existovať ospravedlnenie. "Nepoľavíme, kým sa nedosiahne spravodlivosť," dodal.

Galiziová písala o kauze Panama Papers a prepojeniach na maltských politikov, vrátane premiéra Muscata. Portál Politico ju označil za jednu z 28 osobností, ktoré majú dopad na osud Európy v roku 2017. Odhaľovala korupciu aj na maltskej politickej scéne.

Zničené auto novinárky.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Galiziová bola dobre známa na Malte. Kvôli svojej práci mala potýčky aj s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Na jej podporu vyšli do ulíc Malty tisícky ľudí. Zapaľujú jej sviečky.

V kauze sa spomínala aj slovenská stopa

V kauze Panama Papers sa spomínala aj slovenská banka Privatbanka, ktorá patrí finančnej skupine Penta. Tá mala podľa medializovaných informácií pomáhať klientovi, ekvádorskému podnikateľovi vyhnúť sa plateniu daní. V minulosti dostala Privatbanka pokutu 55 tisíc eur za nenahlásenie podozrivej transakcie Mariána Kočnera. Z Malty si poslal na Slovensko približne tri milióny eur.

Desivý atentát! Odhaľovala mocných
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rene Rossignaud)

Viac o téme: MaltaDaphne Caruana Galizia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu