Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vyšehradská štvorka nebola nikdy taká jednotná ako teraz, tvrdí analytik

Premiéri krajín V4
Premiéri krajín V4 (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Krajiny Vyšehradskej štvorky snáď nikdy neboli také jednotné v spoločnom vystupovaní ako teraz. V súvislosti so summitom prezidentov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska, ktorý sa konal minulý piatok a sobotu v juhomaďarskom Szekszárde, to povedal analytik inštitútu Nézöpont Dániel Deák.

Deák v nedeľu vo verejnoprávnej televízii M1 povedal, že krajiny Vyšehradskej skupiny vystupujú jednotne v otázkach týkajúcich sa budúcnosti Európskej únie (EÚ), pričom jednou z najdôležitejších z nich je migrácia. Informovala o tom agentúra MTI.

Analytik podotkol, že v piatok v Bratislave rokovali premiéri vyšehradského zoskupenia aj o perspektívach migračnej politiky. O reformách v oblasti migrácie budú rokovať na tohtotýždňovom summite aj šéfovia vlád a prezidenti krajín EÚ. 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa Deáka nie nadarmo zvolal v predvečer summitu premiérov V4 na pracovnú večeru. Chce ich presvedčiť, aby krajiny štvorky splnili svoje záväzky týkajúce sa migračných kvót. "Svedčí to o tom, že v Bruseli berú vyšehradské krajiny veľmi vážne," domnieva sa Deák.

Viac o téme: Vyšehradská štvorkaDániel Deák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu