Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Kórejská kríza: Americké bombardéry podnikli prvý nočný prelet

B-1B Lancer Zobraziť galériu (2)
B-1B Lancer (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/SOUL - Dva americké nadzvukové bombardéry B-1B preleteli v utorok večer nad Kórejským polostrovom v čase napätej situácie medzi USA a Severnou Kóreou. Podľa agentúry Reuters o tom informoval Pentagón s tým, že išlo o vôbec prvý nočný prelet v sprievode juhokórejských stíhačiek. KĽDR nedávno pohrozila, že zostrelí americké lietadlá v prípade, že sa priblížia k jej územiu.

Najväčšia demonštrácia sily USA v 21. storočí: Pri KĽDR preleteli bombardéry a stíhačky!

Bombardéry v rámci pravidelného spoločného cvičenia vyrazili z americkej základne na tichomorskom ostrove Guam a sprevádzali ich dve juhokórejské stíhačky F-15K. Po vstupe do juhokórejského vzdušného priestoru skúšobne odpálili strely vzduch-zem, ktorých cieľ bol v pobrežných vodách východne od Južnej Kórey. Ukážka sily, ktorú USA podnikli v napätej dobe, doteraz nevyvolala žiadnu reakciu Pchjongjangu.

KĽDR si koncom septembra vyhradila právo zostreliť americké strategické bombardéry aj mimo severokórejský vzdušný priestor, lebo vraj prezident Donald Trump radom ostrých vyhlásení vyhlásil krajine vojnu. Podľa vojenských expertov však severokórejská armáda nemá zodpovedajúcu výbavu na naplnenie svojich hrozieb.

Prezident Trump sa v utorok zišiel s ministrom obrany Jamesom Mattisom a šéfom armádnych štábov Josephom Dunfordom, ktorí mu prezentovali aktuálny vývoj sporov medzi USA a KĽDR, ktoré sa vyostrili po sérii severokórejských raketových a jadrových testov.

B-1B Lancer
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Americko-juhokórejské cvičenie

Cvičenie je jednou z reakcií Soulu a Spojených štátov na skúšky rakiet, ktoré v uplynulom období uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) bez ohľadu na stupňujúcu sa kritiku medzinárodného spoločenstva. OSN v odpovedi na tieto kroky uvalila na KĽDR nové sankcie, ktoré výrazne obmedzujú importné aj exportné možnosti vlády v Pchjongjangu.

Poslednú raketovú skúšku Pchjongjang vykonal 15. septembra. Severokórejská raketa vtedy preletela ponad japonský ostrov Hokkaido a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 2000 kilometrov východne od brehov Japonska.

KĽDR už na konci augusta vystrelila balistickú raketu stredného doletu typu Hwasong-12, ktorá taktiež preletela ponad severné Japonsko.

Viac o téme: StíhačkaLietadláBombardérUSAKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu