Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mayová telefonovala s Trumpom, potvrdila oddanosť Británie dodržiavať dohodu o jadrovom programe Iránu

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová v dnešnom telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Donaldom Trumpom potvrdila neochvejnú oddanosť Británie i jej európskych partnerov dodržiavať dohodu o kontroverznom jadrovom programe Iránu uzavretú v roku 2015 s jadrovými mocnosťami.

Ako poznamenala agentúra Reuters, k telefonátu došlo v čase, keď sa tento týždeň očakáva Trumpov prejav, v ktorom zrejme odmietne potvrdiť, že Irán dodržiava historickú jadrovú dohodu z roku 2015. Tento názor predloží aj Kongresu. Trump tiež zrejme uvalí na iránske elitné Revolučné gardy nové sankcie.

Úrad britskej premiérky v noci nadnes informoval, že Mayová v rozhovore s Trumpom uviedla, že rešpektovanie zmluvy s Iránom je "životne dôležité pre regionálnu bezpečnosť". Britská premiérka zdôraznila, že je dôležité, aby zmluva bola dôsledne monitorovaná a plnená.    

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vo svojom vyhlásení zverejnenom v noci nadnes uviedol, že Irán plní svoje záväzky, ktoré preň vyplývajú zo zmluvy s jadrovými mocnosťami. Dokument ďalej označil za kľúčovú zmluvu, ktorá "neutralizovala iránsku jadrovú hrozbu" a prispela k posilneniu bezpečnosti v regióne i v Británii. Dodal, že práve tieto dôsledky zmluvy v oblasti bezpečnosti Britániu vedú k tomu, aby aj naďalej povzbudzovala Spojené štáty, aby zvážili svoje negatívne stanovisko k plneniu zmluvy Iránom.

Johnson v utorok telefonicky hovoril so svojím americkým rezortným kolegom Rexom Tillersonom i iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom a v stredu by sa mal v Londýne stretnúť s vedením iránskej agentúry pre atómovú energiu. 

Viac o téme: Jadrový programDonald TrumpIránVeľká BritániaTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu