Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zadržanie konzula USA v Istanbule má dohru: Spojené štáty a Turecko zastavili vydávanie víz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON/ANKARA - Veľvyslanectvo Spojených štátov v Ankare pozastavilo v nedeľu s okamžitou platnosťou vydávanie amerických cestovných víz Turkom.

Diplomatický úrad k tomuto rozhodnutiu pristúpil s cieľom "opätovne posúdiť bezpečnostný záväzok tureckej vlády voči zariadeniam a personálu americkej misie". Spojené štáty vyjadrili v uplynulom týždni hlboké rozhorčenie v súvislosti s prípadom zadržania zamestnanca konzulátu USA v Istanbule a popreli všetky voči nemu vznesené obvinenia. Zadržaný je údajne podozrivý z napojenia na hnutie exilového duchovného Fetullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch. 

Agentúra DPA doplnila, že išlo už o druhého pracovníka amerického diplomatického zastupiteľstva v Turecku zadržaného od začiatku tohto roka. Obaja zadržaní sú tureckými občanmi. Turecko na oznámenie amerického veľvyslanectva zareagovalo takmer identickým krokom. Turecké veľvyslanectvo vo Washingtone informovalo v nedeľu o okamžitom pozastavení vydávania cestovných víz pre občanov USA do Turecka.

Podľa citovaného vyhlásenia turecká vláda aktuálne "preveruje záväzok Spojených štátov voči bezpečnosti zariadení a personálu tureckej misie v USA". DPA uviedla, že oznámenie tureckej strany malo takmer zhodné znenie s predchádzajúcim vyhlásením veľvyslanectva USA. Vzájomné pozastavenie udeľovania víz ešte viac prehĺbi spor medzi týmito dvoma členskými štátmi Severoatlantickej aliancie.

Viac o téme: VízaKonflikt TureckoSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu