Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO obetí najkrvavejšieho masakru v USA: Chceli sa zabaviť na koncerte, vrah ukončil ich život

Tváre niektorých z obetí. Zobraziť galériu (4)
Tváre niektorých z obetí. (Zdroj: FB)

LAS VEGAS - Stephen Paddock (64) pri nedeľňajšej streľbe z 32. poschodia luxusného hotela Mandalay Bay v Las Vegas zabil 59 ľudí a ďalších asi 500 zranil. Po krvavých jatkách spáchal samovraždu. Motív jeho strašidelného činu zostáva pre vyšetrovateľov stále neznámy. Ide o najhorší masaker svojho druhu na území USA. Množstvo rodín prišlo o svojich najbližších, ktorí sa už domov nikdy nevrátia.

Nové informácie o strojcovi masakru v Las Vegas: Šokujúce odhalenie o jeho rodine!

Stephen Paddock sa v Mandalay Bay ubytoval 28. septembra. So sebou si priniesol až 23 rôznych zbraní. Predstaviteľka ATF Jill Snyderová potvrdila, že 12 z nich bolo vybavených mechanizmom meniacim samonabíjaciu zbraň na automatickú (tzv. bump stock), čo umožňuje zvýšenie rýchlosti streľby.

Páchateľ v nedeľu okolo desiatej hodiny miestneho času spustil z okna na 32. poschodí hotela na rušnom bulvári Las Vegas Strip streľbu do návštevníkov festivalu country hudby. Paľba z automatickej zbrane sa začala počas vystúpenia folkového speváka Jasona Aldeana, ktoré sa konalo pod holým nebom. Na koncerte sa zúčastnilo zhruba 22-tisíc ľudí.

FOTO obetí najkrvavejšieho masakru
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

"Všade lietali guľky," povedal svedok televízii KSNV-TV päť minút po incidente. "Všetci utekali. Bolo to naozaj hrozivé," pokračoval. Dodal, že guľky sa všade odrážali. "Strieľal odniekiaľ zhora a vyprázdňoval jeden zásobník za druhým," vysvetlil. Kvôli množstvu vypálených striel, ktoré sa rátali na stovky, sa ľudia spočiatku domnievali, že útočníkov musí byť viac.

"Akonáhle sme zo sedačiek zaľahli na zem, ležal tam nejaký postrelený muž. Bol celý od krvi a v bezvedomí. Jeden z mojich priateľov mu pomáhal. Vzali sme ho a utekali sme preč. Ľudia sa schovávali pod sedačkami, za stĺpikmi, kdekoľvek to šlo. Všetci nám hovorili, nech bežíme, čo nám nohy stačia," uviedla svedkyňa pre CNN.

FOTO obetí najkrvavejšieho masakru
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)

Jake Freedman opísal televízii SkyNews, čo videl zo 64. poschodia neďalekého hotela. "Videli sme, ako stovky ľudí utekajú a k zemi padajú telá... Priamo pred našimi očami prebiehal masaker," uviedol Freedman. "Pred pódiom, ktoré bolo profesionálne nasvietené, ležali na zemi desiatky a desiatky tiel," dodal.

"Ľudia úplne prepadli hystérii," povedal SkyNews jeden z predavačov, ktorý mal stánok na festivale. "Nevedeli sme kam ísť, kam utiecť," dodáva. "Videli sme veľa ranených. Tí, čo mohli, pomáhali. Vynášali von zakrvavených ľudí. Ambulancie v tej chvíli ešte nedorazili, a tak ranených nakladali do všetkých áut, čo prišli pod ruku," uzavrel stánkar.

Stephen Paddock sa ešte pred príchodom špeciálneho komanda zastrelil. Podľa šerifa Josepha Lombarda strieľal do ľudí nepretržite po dobu deviatich minút. Šerif dodal, že Paddock umiestnil pred svoju hotelovú izbu a tiež do nej kamery. Polícia zábery vyhodnocuje. Je tiež v kontakte s Paddockovou priateľkou.

Stephen Paddock
Zobraziť galériu (4)
Stephen Paddock  (Zdroj: SITA/AP, FBI, FB)

Strelcov brat médiám povedal, že Paddock bol milionárom, ktorý imanie zarobil investíciami do nehnuteľností a vášnivo sa venoval hazardným hrám. Násilné sklony neprejavoval a o politiku či náboženstvo sa nezaujímal. Policajti sa nedomnievajú, že by išlo o čin spätý s teroristickou organizáciou Islamský stať, ktorá sa k útoku prihlásila.

Bilancia obetí nedeľného masakru stúpla na 59 mŕtvych a 527 zranených. Počet obetí sa však ešte môže zvýšiť, 45 ľudí je podľa zdravotníkov v nemocniciach v kritickom stave. Polícia pomaly zverejňuje identitu zastrelených, sú medzi nimi predovšetkým Američania a niekoľko kanadských občanov.

Viac o téme: KoncertStreľbaLas vegasMasakerStephen Paddock
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu