Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rozpad Španielska na obzore? Za nezávislosť Katalánska hlasovalo 90 percent zúčastnených voličov

Na snímke muž, ktorý má okolo pliec
Na snímke muž, ktorý má okolo pliec "Esteladu" - vlajku katalánskej nezávislosti. (Zdroj: TASR/AP)

BARCELONA - V nedeľňajšom referende o nezávislosti Katalánska, ktoré španielske úrady označili za protiprávne, sa podľa predbežných výsledkov vyslovilo 90 percent zúčastnených voličov za osamostatnenie tohto autonómneho regiónu. Oznámili to v noci na dnes regionálni predstavitelia.

Hovorca katalánskej vlády Jordi Turull na tlačovej konferencii povedal, že sčítaných bolo 2,26 milióna hlasov, z ktorých viac než dva milióny boli v prospech nezávislosti.

 

Prečítajte si aj: Katalánske referendum sa zmenilo na jatky: VIDEO Stovky zranených a obrovské násilnosti

Proti odtrhnutiu sa od Španielska hlasovalo 7,9 percenta zúčastnených, ďalšie dve percentá odovzdali prázdne hlasovacie lístky a 0,9 percenta hlasov bolo neplatných, uviedol Turull. Spočítať podľa neho zostáva ešte 15.000 hlasov.

"Dnešok je víťazstvom demokracie a ľudí, ktorí ju pokojne bránili," vyhlásil hovorca, ktorého citovala agentúra DPA.

Turull dodal, že do zmieneného počtu hlasov nie sú zahrnuté lístky, ktoré skonfiškovala španielska polícia počas nedeľňajších násilných zákrokov zameraných za zastavenie sporného hlasovania. Zranenia pri raziách utrpelo najmenej 844 ľudí a 33 policajtov.

V Katalánsku žije 5,3 milióna voličov, informuje agentúra AP. Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont v nedeľu neskoro večer vyhlásil, že Katalánsko "získalo právo stať sa nezávislým štátom". Zopakoval, že dodrží sľub jednostranného vyhlásenia nezávislosti, ak tábor stúpencov takéhoto kroku v referende zvíťazí.

Puigdemont pripomenul, že na základe zákona prijatého katalánskym parlamentom môže byť nezávislosť vyhlásená do 48 hodín od referenda v prípade, ak sa v ňom za osamostatnenie vysloví viac ako 50 percent zúčastnených voličov, a to bez ohľadu na účasť.

Španielsky ústavný súd platnosť tohto zákona pozastavil, katalánska vláda však napriek tomu svoj plán na referendum zrealizovala.

Odbory ohlásili generálny štrajk proti policajnému násiliu

Rôzne odborové zväzy a ďalšie organizácie zvolali na utorok generálny štrajk v Katalánsku. Týmto spôsobom chcú protestovať proti násiliu zo strany policajných zložiek počas nedeľňajšieho sporného referenda o nezávislosti tohto španielskeho regiónu.

Dôrazná reakcia na represie je potrebná, zdôraznila regionálna hovorkyňa národného odborového zväzu CCOO Dolors Lobetová v nedeľu večer v Barcelone po stretnutí so zástupcami viacerých ďalších zväzov a zoskupení. Odbory UGT, ktoré patria popri CCOO k najvplyvnejším v Španielsku, rozhodnú o účasti na štrajku v priebehu dnešného dňa, informuje agentúra DPA.

Viac o téme: ReferendumKatalánko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu