Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vojenskí experti v tom majú jasno: KĽDR nedokáže konkurovať Američanom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: US Military)

WASHINGTON – Vojenskí experti sa zhodli. Severná Kórea vraj nie je schopná zostreliť americké bombardéry. Minister zahraničných vecí KĽDR má nato pravdepodobne iný názor. Len nedávno pohrozil útokom.

Spojené štáty koncom minulého týždňa takisto reagovali na vyhrážky a zbrojné testy, ktoré sú v KĽDR čoraz bežnejšie. Ich odpoveďou boli strategické bombardéry sprevádzané bojovými stíhačkami, ktoré preleteli medzinárodným vzdušným priestorom z východu. KĽDR na čele s lídrom Kim Čong-unom však robia obrovské pokroky vo vývoji zbraní a stávajú sa tak globálnou hrozbou pre celý svet.

Aj keď sa minister zahraničných vecí vyjadroval o zostrelení amerických lietadiel, bývalý dôstojník juhokórejskej armády Mun Song-muna, ktorý pôsobí ako vojenský analytik v Soule má nato úplne iný názor. Podľa jeho slov je veľmi nepravdepodobné, že by armáda KĽDR bola schopná vykonať niečo také. Dôvodom majú byť práve starnúce severokórejské stíhačky Mig. Tie by proti vyspelejším americkým stíhačkám jednoducho nemali šancu.

V máji sa síce KĽDR chválila, že je pripravená na rozmiestnenie nových striel, ktoré by potenciálne boli schopné zasiahnuť cieľ vzdialený až 150 km, no je otázne, či by nevyskúšaný systém predstavoval hrozbu pre americké lietadlá. Tie totiž operujú ďaleko od východného pobrežia KĽDR.

Vyspelé americké bojové lietadlá

Okrem spomínaných faktov, existuje aj ďalší. Nie je vôbec isté, či by Severná Kórea bola schopná včas zachytiť prílet vyspelých amerických bojových lietadiel. Podľa slov členov juhokórejskej rozviedky, severokórejský radarový systém nedokázal zachytiť americké bombardéry B1B, ktoré minulý víkend prelietavali medzinárodným vzdušným priestorom z východu.

Ďalší analytik Tu Hjong čchha je presvedčený, že existuje veľmi malá pravdepodobnosť, aby sa Severná Kórea v súčasnosti pokúsila o útok. Američania by podľa jeho slov zareagovali odvetou a to by mohlo vyústiť do vojny. "Severokórejský minister zahraničných vecí zrejme tieto vyhrážky vyriekol preto, že KĽDR jednoducho nemôže tolerovať urážky na adresu najvyššieho vedenia," vyriekol analytik Tu.

Ďalšou príčinou vyhrážok zo strany KĽDR by mohla byť snaha odviesť pozornosť a bez komplikácií pokračovať vo vývoji jadrových zbraní.

Rok 1994

Naposledy sa podarilo Severnej Kórei zostreliť americký stroj v roku 1994 pri prísne stráženej hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou. Išlo o vrtuľník patriaci americkej armáde. Jeden pilot vtedy zahynul a druhý bol zajatý. Keď sa dočkal prepustenia prezradil, že ho režim donútil tvrdiť, že vrtuľník prekročil severokórejskú hranicu. 

Viac o téme: HrozbaStíhačkyUSAKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu