Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Alpy postihla prvá smrteľná lavína sezóny: Rodina neurobila jedinú chybu, aj tak prišli o syna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERCHTESGADEN - Prvé lavínové nešťastie novej sezóny v Berchtesgadenských Alpách v pohraničí Nemecka a Rakúska si vo štvrtok vyžiadalo hneď prvú obeť.

Najtragickejším aspektom prípadu je fakt, že štvorčlenná holandská rodina, ktorá trávila dovolenku v bavorskom Chiemgau a ktorá sa v čase zosuvu snehových más nachádzala v oblasti, neurobila podľa dnešného vyjadrenia expertov pre Bavorský rozhlas (BR) najmenšiu chybičku. Boli adekvátne vybavení na túru a nepričinili sa sami o zosuv lavíny. Účastníci túry v národnom parku nad horským jazerom Königssee sa jednoducho v nesprávnom čase nachádzali na nesprávnom mieste.

Masy snehu strhli 24-ročného syna a brata prítomných po skalnatom teréne 60-80 metrov do hlbočiny. Mladý muž utrpel pri tom ťažké zranenia hlavy, na následky ktorých zomrel na mieste tragédie, informovalo internetové vydanie periodika Die Welt. Obaja rodičia a brat obete boli bezmocnými svedkami nešťastia, pri ktorom utrpeli šok.

Experti upozornili, že v súčasnosti predstavuje i malé množstvo zosúvajúceho sa snehu, ktorý je ťažký a pôsobí ako betón, značné riziko pre návštevníkov hôr. Polícia ich preto varovala pri túrach v nasledujúcich dňoch, keď oteplenie môže viesť k ešte väčšej pravdepodobnosti zosuvu snehových más.

Sneženie v nadmorskej výške 1500 metrov nie je v tomto ročnom období v Berchtesgadenských Alpách ničím neobvyklým, lavínové nebezpečenstvo, ktoré si vyžiadalo obeť, si tu však záchranári tak skraja sezóny nepamätajú. Na záchrannej operácii sa podieľali posádky štyroch vrtuľníkov, štyria psovodi so špeciálne vycvičenými pomocníkmi a 14 príslušníkov horskej služby.

Viac o téme: LavínaAlpyBerchtesgaden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu