Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Masy ľudí v Katalánsku stále v uliciach: Polícia v neustálej pohotovosti

Protesty v Katalánsku
Protesty v Katalánsku (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

HOSPITALET de LLOBREGAT - Stovky demonštrantov sa dnes zišli aj pred budovou súdu v meste Hospitalet de Llobregat v Katalánsku a žiadajú prepustenie predstaviteľov regionálnej vlády, ktorí sa ocitli vo väzbe v súvislosti s plánovaným referendom o nezávislosti tejto oblasti od Španielska. Píše o tom agentúra AP.

Protesty v Hospitalete de Llobregat v severovýchodnej časti Katalánska nadviazali na veľké stredajšie a štvrtkové demonštrácie stúpencov nezávislosti pred sídlom katalánskych justičných orgánov v regionálnej metropole Barcelona. Mnoho demonštrantov prenocovalo v noci nadnes pred budovou barcelonského súdu.

Katalánske národné zhromaždenie (ANC) vyzvalo vo štvrtok občanov, aby vyšli do ulíc a vyjadrili svoj nesúhlas s postupom španielskej vlády, ktorého súčasťou sú razie a zatýkanie organizátorov referenda o nezávislosti Katalánska, naplánovaného na 1. októbra. Vláda v Madride totiž pokladá toto referendum za protizákonné.

Stredajšie zatýkanie údajných organizátorov referenda o katalánskej nezávislosti vyvolalo v Barcelone a iných mestách Katalánska demonštrácie a menšie nepokoje. Španielske ministerstvo vnútra v súvislosti s týmito už niekoľko dní trvajúcimi protestmi a potýčkami rozhodlo o nasadení dodatočných policajných zložiek do Katalánska. Nasadení policajti majú za cieľ pomôcť regionálnej katalánskej polícii. Rezort vnútra presný počet nasadzovaných policajtov neuviedol.

Viac o téme: ProtestyDemonštrantiKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu