Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Španielska vláda vyťahuje proti referendu všetky tromfy: Zablokovali systém, zásah polície

Na snímke muž, ktorý má okolo pliec
Na snímke muž, ktorý má okolo pliec "Esteladu" - vlajku katalánskej nezávislosti. (Zdroj: TASR/AP)

MADRID - Španielska Civilná garda zablokovala softvér, ktorý chceli použiť Katalánci v plánovanom nedeľnom referende. V sobotu to uviedol hlavný splnomocnenec španielskej centrálnej vlády v regióne Enric Millo. Agenti konajúci na základe nariadenia súdu zablokovali softvér, pomocou ktorého malo viac ako 2300 hlasovacích miest zdieľať výsledky a ľudia protredníctvom neho tiež mali mať prístup k online hlasovaniu.

Ide pritom o zatiaľ posledné opatrenie centrálnej vlády, ktorá trvá na tom, že referendum je protiústavné a nesmie sa uskutočniť. Katalánska regionálna vláda naopak opakuje, že sa uskutoční za každých okolností.
 

Výsmech demokracie

Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis označil dnes pripravované nedeľné referendum o nezávislosti Katalánska za výsmech demokracie. "To, čo presadzujú, nie je demokracia. To je výsmech demokracie, paródia demokracie," povedal v rozhovore pre agentúru AP Dastis.

Katalánsku regionálnu vládu Dastis obvinil, že sa pokúša presadzovať systém založený na výlučnosti, ktorý je v rozpore s cieľmi a ideálmi presadzovanými Európskou úniou. Podľa Dastisa nemajú referendá nič spoločné s demokraciou a sú "obľúbeným nástrojom diktátorov".

Ústredná španielska vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom rozhodnutí Ústavného súdu. Ten už pozastavil platnosť zákona a vyhlášky o vypísaní referenda, ako aj legislatívu, ktorá by mala - v prípade vyhlásenia nezávislosti Katalánska - slúžiť ako dočasná ústava novej republiky. 

Katalánska regionálna vláda je napriek tomu odhodlaná pokračovať v prípravách plebiscitu. Španielsky generálny prokurátor pohrozil, že každému, kto sa bude podieľať na organizácií hlasovania hrozí trestné stíhanie. Španielska ústava totiž zakazuje jednostranné odtrhnutie sa regiónov od Španielska. 

Polícia obkľúčila priestory

Príslušníci katalánskej regionálnej polície (Mossos d'Esquadra) sa dnes rozmiestnili pred viac ako polovicou z 2315 volebných miestností umiestnených v školách a verejných budovách, v ktorých sa má v nedeľu konať sporné referendum o nezávislosti Katalánska od Španielska. Zároveň španielska Civilná garda zablokovala technologickú infraštruktúru potrebnú pre hlasovanie, takže konanie referenda je "absolútne nemožné", uviedol podľa agentúry AP Enric Millo, splnomocnenec španielskej vlády v Katalánsku.

Regionálna polícia dostala podľa Milla nariadenie, aby školy vypratala do nedeľňajšej 06.00 h, teda tri hodiny pred plánovaným začiatkom hlasovania, ale nepoužívala pritom silu. Každý, kto tam zostane aj po šiestej hodine, bude vyvedený v súlade s rozhodnutím súdu. Millo však v tomto smere neočakáva vážnejšie problémy. "Dôverujem zdravému rozumu Kataláncov a verím, že ľudia sa zachovajú obozretne," povedal. 

Ďalej informoval, že príslušníci Civilnej gardy na základe rozhodnutia súdu v noci nadnes vstúpili do Katalánskeho telekomunikačného a technologického centra (CTTI) v Barcelone, kde zablokovali 29 aplikácií a systémov nevyhnutných pre priebeh referenda. Po tomto zákroku je podľa Milla vylúčené konanie právne záväzného referenda, ktoré sľúbila katalánska regionálna vláda.

Protestujú samotní Katalánci

V Barcelone vyšli do ulíc tisíce Kataláncov, ktorí protestujú proti plánovanému nedeľnému referendu o nezávislosti Katalánska. Ľudia držali nad hlavami obrovskú zástavu Španielska a vyzvali regionálneho prezidenta Carlesa Puigdemonta, aby odstúpil. Politik je verejným zástancom odluky od Španielska.

Katalánska vláda aj napriek mnohým opatreniam centrálnej španielskej vlády, ktorá referendum považuje za protiústavné a tvrdí, že sa nesmie uskutočniť, plánuje plebiscit uskutočniť za každých okolností.

Viac o téme: ReferendumŠpanielskoKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu