Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzi so sebou nenechajú zametať: Protestanti sa vzbúrili proti novej reforme

Protesty v Paríži
Protesty v Paríži (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

PARÍŽ - Proti plánovanej reforme trhu práce demonštrovalo dnes vo Francúzsku najmenej 132.000 ľudí. Informáciu zverejnil vo večerných hodinách rezort vnútra v Paríži. Podľa organizátorov protestných akcií z ľavicovej odborovej ústredne CGT sa však na protestných akciách zúčastnili rádovo stovky tisícok demonštrantov.

Iba pred necelými dvoma týždňami vyšlo v rovnakej súvislosti do ulíc 223.000 ľudí. Spomínanú reformu, ktorej prezentácia sa uskutočnila na sklonku augusta, by francúzska vláda mala schváliť už v piatok 22. septembra. Znalci pomerov ju považujú za "skúšku ohňom" pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Najvyšší predstaviteľ krajiny obhajoval tento zámer v Marseille pri evidentne neplánovanej pouličnej diskusii s občanmi. Na protesty voči reforme trhu práce zdôvodňovanej nedostatkom pracovných príležitosti a približne desaťpercentnou mierou nezamestnanosti vyzvala doteraz CGT ako jediná veľká odborová ústredňa. V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa však v krajine ráta s ďalšími demonštráciami a blokádami.

Reformu dnes ocenil Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého zotavovanie sa francúzskej ekonomiky naberá na intenzite a súčasný reformný program Macrona by mal dlhodobé vyhliadky Francúzska ešte zlepšiť. Predmetná reforma podľa MMF umožní zvýšenie konkurencieschopnosti firiem. Tú by mali posilniť aj plánované škrty v oblasti firemných daní.

Viac o téme: ReformaDemonštrácieFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu