Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rusko chystá rozsiahle manévre na hraniciach s NATO: Príprava na veľkú vojnu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Spoločné rusko-bieloruské vojenské cvičenie Zapad 2017, ktoré sa koná pri hraniciach členských krajín NATO, môže na vonkajšieho pozorovateľa ľahko pôsobiť ako „vážna príprava na veľkú vojnu".

V albánskej metropole Tirana to v sobotu vyhlásil predseda vojenského výboru NATO, český armádny generál Petr Pavel. Znepokojenie z rusko-bieloruských mánevrov je podľa predsedu Vojenského výboru NATO dôvodné.

Aliancia sa podľa neho naďalej usiluje opätovne obnoviť normálnu komunikáciu medzi ruskou armádou a armádami členských krajín NATO, s ktorými pomocou by sa podľa neho dalo predísť „neúmyselným dôsledkom prípadných incidentov počas tohto cvičenia".

Manévry bieloruských a ruských jednotiek  začali vo štvrtok v Bielorusku a na západe Ruska a trvajú do 20. septembra. Znepokojení sú predovšetkým Poliaci a tri pobaltské štáty Estónsko, Litva a Lotyšsko. Moskva a Minsk ale uisťujú, že cvičenie má čisto obranný charakter a nie je namierené proti žiadnej tretej krajine.

Podľa organizátorov se do manévrov zapojí necelých 13 000 mužov. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová však uviedla, že ide o zámernú nepravdu, ktorej cieľom je vyhnúť sa povinnosti pozvať zahraničných pozorovateľov. Podľa nej se cvičenia zúčastní až 100 000 vojakov.

Minsk ale podľa agentury TASS oznámil, že na manévre dnes do Bieloruska pricestovali pozorovatelia zo siedmich pozvaných štátov - Estónska, Litvy, Lotyšska, Nórska, Poľska, Švédska a Ukrajiny.

Viac o téme: CvičenieRuskoNATOBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu