Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poplach v Moskve: Pre bombové hrozby evakuovali desaťtisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Viac ako 20.000 ľudí evakuovali dnes v Moskve a troch ďalších ruských regiónoch v súvislosti s falošnými telefonátmi varujúcimi pred odpálením nástražno-výbušných systémov, ktoré v krajine znepokojujú občanov už desiaty deň.

V samotnej ruskej metropole dnes museli evakuovať približne tri desiatky objektov, ale podobné opatrenia si hrozby vynútili aj v okolí Murmansku a Rostova nad Donom, respektíve v Jamalsko-neneckom autonómnom okruhu. Väčšinu poplachov už opäť mohli označiť za plané, na niektorých miestach ešte prebiehajú kontroly.

Ruské úrady zatiaľ neuviedli, koho podozrievajú z tzv. telefonického terorizmu, ale ani súhrnné údaje o počte evakuovaných osôb v dôsledku anonymných telefonátov od 10. septembra.

Ako však v dnešnom vydaní informovalo ekonomické periodikum RSK, popri doteraz najčastejšie sa objavujúcich tézach o tzv. ukrajinskej stope a účasti džihádistov z Islamského štátu na sérii týchto akcií sa objavil aj tretí možný variant. S odvolaním sa na nemenovaného informátora z bezpečnostných kruhov RSK napísal, že telefonáty realizuje z Bruselu medzinárodná skupina hakerov, ktorej motívom sú zisky. Údajne to odznelo na konzultáciách, na ktorých sa zúčastnili aj predstavitelia ruského rezortu vnútra a Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Práve podľa expertov FSB hakeri vytvorili program, ktorý na vybrané ciele spúšťa záplavu telefonátov. Ruské bezpečnostné zložky zriadili už spoločnú skupinu na vytvorenie adekvátneho obranného softvéru.

Podľa informátora RSK hakeri zatiaľ svoje finančné požiadavky nezverejnili. Cieľom kybernetických útokov je podľa iného zdroja destabilizácia Ruskej federácie s vyvrcholením počas prezidentských volieb v marci 2018.

Viac o téme: PoplachMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu