Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Unikol nový systém na prerozdelenie utečencov: Brusel vypísal cenu, kto neprijme, doplatí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

BRATISLAVA - Na stole je nový návrh v otázke prerozdeľovania utečencov. Nemecké informácie priniesli informáciu, že za jednu osobu môžu štáty dostať až 60 tisíc eur. Tie, čo nebudú chcieť utečencov, na to doplatia.

Krajina EÚ, ktorá by v budúcnosti prijala utečenca na základe kvót, by mohla dostať 60-tisíc eur. Informáciu priniesol nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Odvoláva sa na rokovanie 28-ičky, teda členských štátov. Štáty, ktoré by utečencov odmietli prijímať, by sa peniaze odobrali.

Celková čiastka za prerozdeľovanie utečencov by mohla stúpnuť na 12 miliárd eur. Pokiaľ by štát prijal menej ako polovicu svojej kvóty, odpočítalo by sa mu 60 tisíc za osobu. Čísla sa ešte môžu zmeniť.

Spor o prerozdeľovanie utečencov už dva roky výrazne komplikuje vzťahy v rámci EÚ. Členské štáty sa preto snažia nájsť kompromis, ktorý by mohol tento nesúlad prekonať. Podľa FAZ by mohol tento kompromis vyzerať tak, že sa dublinský systém pre prípad núdzovej situácie doplní o mechanizmus na prerozdelenie maximálne 200 tisíc žiadateľov o azyl.

FAZ tiež píše, že by nový systém mohol umožniť prijímať menej utečencov štátom, ktoré posielajú pomoc preťaženým hraničným štátom. O podobné opatrenie usilujú predovšetkým štáty V4, medzi ktoré patrí aj Slovensko a ktoré prerozdeľovanie pomocou kvót odmietajú.

Viac o téme: KvótyUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu