Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Výročie KĽDR sa obišlo bez rakiet a bômb: Svet si mohol vydýchnuť, očakával viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PCHONGJANG - Severokórejčania si dnes bežným spôsobom pripomenuli 69. výročie založenia svojho štátu, keď kládli kvety a klaňali sa pred sochami a portrétmi bývalých vodcov komunistickej krajiny. Svet však oslavy sledoval starostlivo, keďže sa objavili špekulácie o ďalšej raketovej skúške, pripomína agentúra AP.

Vláda Južnej Kórey sa totiž predtým nechala počuť, že jej severný sused môže výročie osláviť svojím tretím testom medzikontinentálnej balistickej rakety. Avšak do dnešného popoludnia nedošlo k zaznamenaniu testov žiadnych zbraní zo strany Severnej Kórey. Obyvatelia Pchjongjangu tradične preukazovali svoju oddanosť pred podobizňami niekdajších vodcov Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, ktorý je otcom súčasného lídra Kim Čong-una.

Severná Kórea si často pripomína významné výročia mohutnými verejnými oslavami a predvádza svoje vojenské spôsobilosti. Minulý rok pri tomto septembrovom výročí uskutočnila jadrový test.

Spojené štáty v noci nadnes požiadali, aby Bezpečnostná rada OSN v pondelok hlasovala o rezolúcii, ktorá by uvalila doteraz najtvrdšie sankcie voči Pchjongjangu. Viacerí diplomati uviedli, že požiadavka USA o urýchlené hlasovanie má za cieľ vyvinúť maximálny tlak na Čínu a odráža narastajúce obavy Washingtonu po najnovšom severokórejskom jadrovom teste, ktorý lídri KĽDR označili za skúšku vodíkovej bomby, a po nedávnom prelete balistickej strely ponad Japonsko.

Nové sankcie voči Severnej Kórei obsahujú ropné embargo, zákaz vývozu textilu a najímania severokórejských pracovníkov do zahraničia a zmrazenie majetku vodcu Kim Čong-una. Taktiež navrhujú zakázať Kimovi cestovať do zahraničia.

Viac o téme: Severná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu