Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ničivé zemetrasenie v Mexiku: Počet obetí sa znova zvýšil

Pokračujú záchranné práce. Zobraziť galériu (4)
Pokračujú záchranné práce. (Zdroj: SITA/AP)

MEXIKO - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto dnes informoval, že silné zemetrasenie, ktoré tento piatok postihlo pobrežné oblasti na juhu jeho krajiny, si vyžiadalo najmenej 61 obetí.

Spresnil, že 45 ľudí zahynulo v štáte Oaxaca, ďalších 12 v Chiapase a štyria v štáte Tabasco. Najviac obetí hlásia z mesta Juchitán v štáte Oaxaca, kde prišlo o život 36 ľudí. Zemetrasenie tam napáchalo aj veľké materiálne škody: medzi zrútenými budovami je nemocnica a časť radnice.

Ničivé zemetrasenie v Mexiku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prezident Peňa Nieto v súvislosti s prírodným nešťastím vyhlásil v piatok trojdňový štátny smútok. Vo svojom televíznom prejave tiež prisľúbil, že vláda pomôže pri obnove zničených objektov a infraštruktúry, a vyzval spoluobčanov na solidaritu. Za prioritu označil dodávky vody a potravín a poskytnutie zdravotnej starostlivosti ľuďom v núdzi.

Ničivé zemetrasenie v Mexiku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Americká geologická služba (USGS) informovala, že zemetrasenie s epicentrom v blízkosti hraníc s Guatemalou malo magnitúdu 8,1. Epicentrum sa nachádzalo 165 kilometrov západne od juhomexického mesta Tapachula. Hypocentrum zemetrasenia bolo pod morským dnom v hĺbke 69,7 kilometra. Peňa Nieto, ktorý dnes navštívil mesto Juchitán, zemetrasenie označil za vôbec najsilnejšie, aké krajinu zasiahlo za uplynulých sto rokov.

Viac o téme: Zemetrasenie Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu