Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump prehovoril o plánoch na vojenský zásah v KĽDR: Rozpúta jadrový konflikt?!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump na dnešnej tlačovej besede v Bielom dome zhodnotil, že Severná Kórea sa správa zle a mala by s tým prestať, informovala agentúra AP.

Šéf Bieleho domu zároveň nevylúčil možnosť vojenskej intervencie v KĽDR, zároveň to ale podľa neho nie je "nevyhnutné". Osobne by vojenské riešenie situácie v KĽDR neuprednostnil, pripustil však, že sa to môže stať. Pokiaľ by sa tak stalo, bol by to podľa Trumpa "pre Severnú Kóreu veľmi smutný deň".

Prečítajte si aj: Analytik v tom má jasno: Konflikt na Kórejskom polostrove by bol humanitárnou katastrofou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes spoločne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom podporila prísnejšie sankcie voči Pchjongjangu v reakcii na poslednú skúšku vodíkovej bomby. Merkelovej hovorca Steffen Seibert uviedol, že kancelárka telefonovala dnes s čínskym prezidentom, pričom zhodne vyjadrili veľké znepokojenie nad situáciou v tejto krajine.

KĽDR: zbrane zaručujú mier na Kórejskom polostrove

KĽDR uplynulú nedeľu informovala o úspešnej skúške vodíkovej bomby, ktorá by mohla byť použitá v hlavici medzikontinentálnej balistickej strely schopnej zasiahnuť ciele v USA či dokonca v Európe. Išlo o šiestu jadrovú skúšku Severnej Kórey. Pred týždňom KĽDR otestovala aj balistickú raketu, ktorá preletela ponad územie Japonska.

Jadrové zbrane Severnej Kórey "zaručujú mier" na Kórejskom polostrove tým, že odstrašujú možných útočníkov. Vyhlásil to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ armády KĽDR, a to napriek celosvetovému odsúdeniu pokračujúcich ambícií Pchjongjangu v jadrovom a balistickom programe.

"Máme silný jadrový zastrašovací arzenál, ktorý nám umožňuje odpovedať na nepriateľské útoky v akejkoľvek časti sveta. Poisťuje sa tým mier a stabilita na Kórejskom polostrove. Spojené štáty by mali mať na mysli jadrový potenciál našej krajiny," vyhlásil Kim Jong-če na Východnom ekonomickom fóre v ruskom meste Vladivostok.

Na podujatí sa zúčastnili aj juhokórejský prezident Mun Če-in a japonský premiér Šinzó Abe. Lídri sa dohodli na úzkej spolupráci pri uvalení nových, prísnejších medzinárodných sankcií voči KĽDR. Abe a Mun hodlajú požiadať Čínu a Rusko o podporu v tomto úsilí. Moskva a Peking totiž majú s KĽDR úzke diplomatické vzťahy.

Napriek pretrvávajúcemu napätiu ruský prezident Vladimir Putin vyjadril presvedčenie, že situácia na Kórejskom polostrove nebude eskalovať do jadrovej vojny. "Všetky strany majú dosť zdravého rozumu, aby pochopili svoju zodpovednosť za ľudí v regióne. Diplomacia uspeje," povedal Putin, citovaný agentúrou DPA.

Viac o téme: Donald TrumpSeverná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu