Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Južná Kórea rozdrtí KĽDR do pár minút: USA tu rozmiestnia svoj raketový štít

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/archív)

SOUL - Na území Južnej Kórey budú tento týždeň inštalované štyri ďalšie odpaľovacie jednotky amerického systému protiraketovej obrany THAAD. S odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany to dnes oznámila kórejská tlačová agentúra Jonhap.

Ako pripomenula agentúra DPA, rozmiestnenie nových jednotiek systému THAAD bude nasledovať po nedávnych ďalších severokórejských  raketových a jadrových testoch a v čase vyostrujúcej sa rétoriky medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Spomínané zariadenia by mali byť inštalované tento štvrtok, a to na juhu krajiny - v oblasti Songdžu, ležiacej približne 300 kilometrov južne od Soulu, kde už sú dve takéto jednotky. KĽDR uplynulú nedeľu informovala o úspešnej skúške vodíkovej bomby, ktorá by mohla byť použitá v hlavici medzikontinentálnej balistickej strely schopnej zasiahnuť ciele v USA či dokonca v Európe. Išlo o šiestu jadrovú skúšku. Pred týždňom KĽDR otestovala aj balistickú raketu, ktorá preletela ponad územie Japonska.

Južná Kórea chce rozvinúť nebezpečnú zbraň

Podľa portálu Dailymail sa Južná Kórea snaží rozvinúť hybridnú strelu, ktorá môže nosiť dve tonové hlavice. Cieľom je vytvoriť zbraň, ktorá by mohla zničiť podzemnú základňu Severnej Kórey. Reaguje tak na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení 500 kilogramov obmedzenia bojových hlavíc.

Zbrane sa nazývajú "frankenmissiles", pretože sú hybridy dvoch existujúcich typov balistických rakiet. Táto zmena juhokórejského prezidenta Moona Jae-ina, ktorý nastúpil do funkcie pred štyrmi mesiacmi, poukazuje na to, ako vážne krajina berie hrozbu zo strany Severnej Kórey, tak aj jej spojenectvo so Spojenými štátmi.

Viac o téme: USAKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu