Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na vlastnej koži si vyskúšala pracovať za minimálnu mzdu: Smutná realita, drina a nadčasy

Česká novinárka Saša Uhlová Zobraziť galériu (2)
Česká novinárka Saša Uhlová (Zdroj: YouTube, Repro foto ČT 24)

PRAHA - Mnohí z nás si nedokážeme ani len predstaviť vykonávať prácu za minimálnu mzdu. Niektorí však na výber nemajú a častokrát trávia v práci neúnosne veľa času. Aj napriek tomu nie sú schopní zaplatiť nájom a postarať sa o rodinu. Česká novinárka Saša Uhlová si na vlastnej koži vyskúšala, aké je to pracovať v supermarkete alebo u spracovateľa mäsa. Odhalila to, čo sa tí na riadiacich pozíciách snažia zahaliť do rúška tajomstva.

Nie len na Slovensku ale aj v susedných Čechách bojuje množstvo ľudí o prežitie. Nie sú to tí, ktorým by sa nechcelo chodiť do práce a vyhýbali sa zárobku. Chodia do práce pravidelne, trávia tam hodiny navyše, častokrát vykonávajú ťažkú fyzickú prácu a ich plat nestačí ani nato, aby zaplatili nájom a uživili svoju rodinu.

Česká novinárka Saša Uhlová sa rozhodla vyskúšať si a zistiť ako sa pracuje ľuďom s nekvalifikovaných nízkopríjmových profesií. Na vlastnej koži vystriedala  niekoľko takýchto zamestnaní a vyskúšala si naozaj tie najhoršie platené pracovné miesta. Podarilo sa jej to vďaka podpore Nadačného fondu nezávislej žurnalistiky. Pol roka menila identity a so skrytou kamerou sa odhalila zákutia niekoľkých zamestnaní. Získané zábery využila vo svojom dokumente režisérka Apolena Rychlíková.

Na vlastnej koži si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube, Repro foto ČT 24)

Ako Saša prezradila, v práci ľudia trávia viac času ako by mali. Nadčasy sú podľa jej slov bežnou súčasťou. Práca je fyzicky náročná a peniaze, ktoré na týchto miestach zarobia im nestačia na postaranie sa o rodinu. Keďže ide o náročnú prácu, zamestnancov je nedostatok. To následne spôsobuje, že prácu určenú pre troch ľudí musia zvládnuť dvaja. Tento problém vraj existoval na každom pracovisku, kde novinárka zavítala.

Najnáročnejšia bola práca v obchodnom reťazci. "Keď sú rady, tak sa tomu všetko podriaďuje," prezradila Saša. Paradoxom ale je, že ju ale táto práca aj napriek stresu najviac bavila. "Bola som z toho strašne unavená. Mesiac som nevidela svoje deti, pretože som tam bola každý deň do noci. Zároveň mi ale bolo ľúto to tam opustiť, pretože na mňa boli milí," povedala Uhlová s tým, že tam stretla veľmi dobrý kolektív ľudí.

Otrasné správanie nadriadených

Naozaj otrasné správanie zažila Uhlová, keď pracovala v mäsokombináte. Odtiaľ sa kvôli vzťahom pobrala preč. Novinárka popísala správanie, s ktorým sa pravidelne stretávala. "Škatuľky boli zle zvážené a šéfka na páse, pri ktorom som práve bola, ich po mne hádzala a kričala, že som debil a že neviem vážiť."

Ďalší veľký problém

Choroba. Ďalší závažný problém, ktorý sa ignoruje. Zamestnanci vraj často chodia do práce chorí. Nemôžu si totiž dovoliť prísť o príjem počas dní, kedy by zostali doma. Taktiež je ich veľkou motiváciou nedostatok pracovných síl. "Nie je to dobre pre nich ani pre ostatných a už vôbec  nie pre mäso, na ktoré kýchajú," okomentovala Uhlová.

Novinárka si prešla viacerými zamestnaniami. Zistila a na vlastnej koži pocítila aké je to pracovať v supermarkete, triediť odpad za pásom či v mäsokombináte. Natrafila na niekoľko problémov, ktoré by sa podľa nej dali vyriešiť postupným rastom minimálnej mzdy. Na druhej strane si ale myslí, že aj ľudia musia pridať ruku k dielu a začať sa zaujímať a bojovať za zmeny. Iba nečinne čakať, to snáď nikdy nikoho nikam neposunulo. 

Viac o téme: ZamestnanieSkrytá kameraMinimálna mzdaČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu